28 februára 2024

Kolienková mozaika

Tento recept si môžete pripraviť hocikedy počas roka. Môžete ho pripraviť pri príležitosti nejakej oslavy alebo len tak keď sa rodina zíde.  
Ja ho pravidelne pripravujem na Veľkú Noc. Je to fakt delikatesa ktorou potešíte aj tú najnáročnejšiu návštevu. 

Recept nie je náročný a pripraviť ho môžete podľa vlastnej fantázie pridaním rôznej zeleniny alebo aj pridaním iného mäsa, napr. kuraciny. 

24.2.2022




Čo budeme potrebovať:

bravčové koleno
mrkvu
soľ
mleté čierne korenie
sušený cesnak
mletú rascu
zmes korenia na bravčové mäso alebo korenie podľa vlastného uváženia
potravinovú fóliu vhodnú na varenie


Koleno umyjeme, ak treba očistíme a pomocou tenkého noža stiahneme kožu, tak aby sme ju neporušili. Koža by mala ostať dostatočne hrubá, preto všetko mastné nechávame na koži.
Mäso odkrojíme od kosti a nakrájame na väčšie kocky. 
Všetky koreniny vrátane soli zmiešame v miske. Zmesou potrieme kožu zvnútra aj zvonku a zvyšok vysypeme na mäso a zamiešame. Zmes by mala byť trochu viac okorenená aj osolená pretože sa pri varení čiastočne vyvarí. 
Mäso odložíme asi na dve hodiny.



Odležaným mäsom naplníme kožu. Mäso prekladáme mrkvou ktorú sme si nakrájali na dlhé pásiky.


Naplnené koleno zabalíme do fólie nie príliš natesno a previažeme motúzom. 
Dáme do hrnca, zalejeme horúcou vodou, zaťažíme menšou pokrievkou aby koleno neplávalo na povrchu. Hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme dve hodiny.


Uvarené koleno vyberieme a vložíme ho do pripravenej formy. Ja som použila formu na chleba. Treba si vybrať takú formu v ktorej bude koleno natlačené natesno. Vrch zaťažíme. Ja som použila tácku a 4 krabicové mlieka.
Odložíme do chladu najlepšie cez noc.


Na druhý deň koleno odbalíme, odstránime motúz aj fóliu a môžeme krájať. 
Kolienková mozaika je nielen krásna ale aj veľmi chutná s chlebom, chrenom, feferónkami, zeleninou... Je krásna ako súčasť studeného pohostenia a u chlapov s ňou určite zabodujete. 




2 komentáre: