Držkovú polievku u nás varí muž. Z jednoduchého dôvodu. Ja držkovku nejem. Možno preto, že mi pripomína časy keď sa držky museli doma očistiť a dlho variť a príšerne to smrdelo. Dnes sa už držky kupujú očistené, prepraté a dostať kúpiť aj držky predvarené. Napriek tomu som sa neodvážila držkovku ochutnať. A tak to asi aj zostane.
Pre môjho muža a všetkých mužov v rodine je to delikatesa. A ja popíšem ako ju pripravuje môj muž.
Čo budeme potrebovať:
1 kg opratých držiek
cibuľu
cesnak
soľ
mleté čierne korenie
červenú mletú sladkú papriku
majoránku
masť
hovädzí vývar
hladkú múku na zásmažku
a kto má rad štipľavé pridá aj feferónku
Držky môžete kúpiť opraté alebo predvarené. Ak máte držky už predvarené, stačí ich povariť raz, scediť a vodu vyliať.
My sme mali držky opraté, čisté a nakrájané. Postup pri varení je takýto.
- držky prepláchneme a vložíme do čistej vody. Varíme od bodu varu asi 15 minút
- držky scedíme, prepláchneme a znovu varíme asi 15 minút
- držky scedíme, osolíme, pridáme jednu celú očistenú cibuľu, zalejeme vývarom alebo vodou a varíme do takmer mäkka
- držky scedíme, cibuľu vyhodíme ale vývar nevylievame, pre ďalšie použitie by mal byť vývar studený
- držky môžete uvariť večer a na druhý deň variť polievku
- na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu do ružova, pridáme 3-4 lyžice hladkej múky, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie stále miešame aby nám zásmažka neprihorela
- po troche prilejeme studený vývar, miešame aby sme nemali v polievke hrčky
- varíme asi 30 minút aby sa vyvarila múková chuť
- potom pridáme uvarené držky a varíme asi 30 minút alebo až kým držky nie sú mäkké
- nakoniec pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou a majoránkou
- kto má rád pridá v priebehu varenia feferónku alebo si štipľavé pridá až na tanier
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára