21 októbra 2022

Fazuľová polievka s rezancami

Polievka je grunt, čiže základ, tak hovorili naši predkovia a toho sa drží aj môj muž. Polievka u nás musí byť každý deň a čím hustejšia a sýtejšia, tým lepšie. 
Polievky varím rada, pretože ak je polievka tak je navarené aj keby iné nebolo. Každá polievka sa dá uvariť ako veľmi jednoduchá polievka, ale dá sa ja vylepšiť, ba priam vyšperkovať. Taká fazuľovica, ak ju uvaríte len so zeleninou, bude dobrá. Ak pridáte rezance, párok bude lepšia. Ale ak pridáte kožku zo slaninky a dobrú klobásku, alebo údené bude luxusná. Dôležité je samozrejme navariť tak aby sme si pochutili.



Čo budeme potrebovať:

fazuľu
mrkvu
petržlen
cibuľu
zemiaky
slaninu
kožku zo slaniny
klobásku
bobkový list
nové čierne korenie
soľ
mleté čierne korenie

na zápražku:

domácu bravčovú masť alebo olej
2- 3 lyžice hladkej múky
lyžičku sladkej červenej papriky

Fazuľu si namočíme najlepšie cez noc. Na druhý deň fazuľu scedíme, zalejeme čistou vodou a dáme variť spolu s kožkou zo slaninky. Ja si všetky kože zo zjedenej slaniny odkladám do krabičky v chladničke a používam pri varení hlavne strukových polievok. Po uvarení kožku nakrájam a náš pes sa ide ide zblázniť od radosti nad tou dobrotou. Ja fazuľu nenamáčam, varím ju v tlakovom hrnci. 

Ak nemáte tlakový hrniec,  vysypte vopred namočenú fazuľu do väčšieho hrnca pridajte kožku zo slaniny, 1-2 bobkové listy, asi 5 guličiek celého korenia a varte do polomäkka. Potom pridajte zeleninu a klobásku nakrájanú na kolieska a uvarte. Na záver pridáte zásmažku a dochutíte.

Ja varím takto:
Fazuľu spolu s kožkou zo slaniny uvaríme v tlakovom hrnci. Trvá to asi pol hodiny od začatia varu, ale všetko záleží od fazule. Niektorá sa varí kratšie iná dlhšie.


Pokiaľ sa fazuľa varí načistíme a nakrájame si zeleninu. Vo vhodnom hrnci si roztopíme lyžicu masti, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, kúsok slaniny nakrájanej na drobné kocky a popražíme. 
Potom pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a chvíľu restujeme. Pridáme zemiaky, klobásku nakrájanú na kolieska a restujeme tak aby si klobáska pustila šťavu. Pridáme bobkový list, nové korenie, osolíme a okoreníme. Na takto pripravený základ nalejeme vriacu vodu a varíme do zmäknutia, čo trvá asi 25 - 30 minút.


Keď sa fazuľa v tlakovom hrnci uvarí pridáme ju k uvarenej zelenine a pripravíme si zásmažku.
Na roztopenú masť/olej pridáme hladkú múku a za stáleho miešania pražíme. Pridáme červenú papriku chvíľu pražíme a zalejeme studenou vodou. Teraz treba dobre miešať aby sme nemali v zápražke hrudky. Zápražku chvíľu povaríme aby sa stratila múková chuť a vylejeme ju do polievky. Ak sa bojíte, že budete mať v polievke múkové hrudky, lejte zápražku do polievky cez sitko.

A je navarené. Stačí už len ochutnať a ak treba doladiť chute. Ak ste použili dobrú mierne pikantnú klobásu tá polievku výborne dochutí. 
Takáto polievka je výborná s chlebom ale ešte lepšia s rezancami.


2 komentáre: