21 októbra 2022

Hruškové hrebene s nutelou a orechmi


Hrušky z nášho sadu sú zimné, vhodné na uskladnenie. Na to my ale nemáme vhodné podmienky, preto hrušky zaváram, džemujem a pečiem koláče. Sú sladké ako med, len keby tá šupka nebola taká hrubá a tvrdá. Ďeťom šupku okrájam a schrúmu celú misku. A hruškové koláče by som mohla piecť aj každý deň. Hlavne takéto do ruky aby si ich mohli vziať aj do školy na desiatu.



Čo budeme potrebovať:

na cesto:

500g hladkej múky
1 bal. sušeného droždia
2 lyžice cukru
250 ml mlieka
100 ml oleja
1 vajce
štipka soli

náplň:
hrušky
nutela
mleté orechy

vajíčko na potretie

Naše hrušky sú veľmi tvrdé preto ich treba povariť. Robím taký rýchly kompót na okamžité zjedenie. Dám ho do misky, do chladničky a deti spolu s dedkom vyjedajú.
Hrušky ošúpem, pokrájam, pridám trochu cukru (naše hrušky sú veľmi sladké), škoricu, klinčeky, hrozienka, zalejem vodou a dám variť. Varím tak dlho až sú hrušky polomäkké, nie rozvarené. Po vychladnutí ich použijem hoci aj do takýchto koláčikov. Ak máte ale hrušky mäkké, použite ich surové, variť by ich bola škoda.

Cesto: do vlažného mlieka vysypeme sušené droždie, zamiešame a necháme 10 minút odstáť. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme vláčne cesto. Za mňa to robí robot, tak s tým nemám veľa roboty. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť. Keď zdvojnásobí svoj objem, môžeme začať pracovať.


Cesto rozdelíme na polovicu, bude sa nám s ním lepšie pracovať. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a nakrájame ho na menšie obdĺžniky asi 10 x 15 cm. Na jeden koniec nasypeme mleté orechy, dáme nutelu, hrušku a vrch posypeme orechmi. Mleté orechy som dávala preto aby odsali prebytočnú vlhkosť z hrušiek a aby cesto nenavlhlo. 

Na druhom konci cesta pomocou radielka nakrojíme pásiky. Koniec s náplňou prehneme, konce pozatláčame a vrch potrieme vajíčkom. Potom už len prerolujeme cez nakrojené pásiky a upravíme do hrebienka. Vrch potrieme vajíčkom.

Pečieme na 200°C asi 15 minút. Ešte teplé pocukrujeme.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára