04 apríla 2023

Pagáče s medvedím cesnakom

Keď mi môj muž priniesol plný košík medvedieho cesnaku rozmýšľala som čo by som z neho urobila. Chcela som vyskúšať niečo nové, čo som ešte z medvedieho cesnaku nerobila. A mala som šťastie keď som natrafila na tento recept. Tieto pagáčiky sú mäkké, jemné a prevoňali nám celý dom. TU je recept podľa ktorého som piekla





Čo budeme potrebovať:

500 g hladkej múky
100 ml mlieka
20 g čerstvé droždie alebo balíček sušeného
1 lyžička cukru
150 g kyslej smotany
1 vajce
150 g jemného tučného tvarohu
250 g masla
3 lyžičky soli

a ešte:
medvedí cesnak
vajíčko na potretie
na posypanie sézam, ľanové semienko, kmín...


Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások. 
Do misky odvážime múku, pridáme soľ a premiešame. Pridáme tvaroh, smotanu, vajíčko a zmäknuté maslo. Pridáme kvások a zamiesime cesto. 
Cesto prikryjeme a odložíme na hodinu do chladničky. My máme studenú komoru tak poputovalo tam.


Medvedí cesnak preberieme, umyjeme a nasekáme na drobnejšie.
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na tenšie a husto posypeme nasekaným medvedím cesnakom.

Cesto preložíme ako keď robíme pagáčiky. Preložíme ho zvrchu do stredu a spodok preložíme nahor. Ľavú stranu do stredu a pravú stranu cez ľavú. 
Kocku cesta prikryjeme obrúskom a necháme odpočívať zhruba 10 minút. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a znova poprekladáme. Prekladáme celkom 3x.


Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a guľatou formičkou vykrajujeme pagáče.
Preložíme ich na plech vystlatý papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a posypeme semienkami. Ja som použila ľanové a sézamové.
Na plechu necháme podkysnúť 15-20 minút.


Rúru rozohrejeme na 200°C a pagáčiky pečieme asi 18 minút.



5 komentárov:

  1. Joj Evka vyzerajú super, neter mi sľúbila medvedí cesnak tak potom vyskúšam 😊, podarili sa Ti

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, u nás rastie medvedí cesnak tuším všade, dokonca aj u nás na záhrade a to je fajn, pretože ho máme radi :-) tieto pagáče sú super, treba vyskúšať

      Odstrániť
  2. Krásne sa Ti podarili, verím že chutili, bol som si na veľkonočný pondelok ráno zabehnut do Dubravy a stále tam je ho veľa na zber, ešte nekvitne. A že pozdravujem pána domu ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Písal som z tabletu, tak ma dalo ako anonyma.. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, mala som dobrý recept, od teba :-) my teraz zbierame medvedí cesnak doma na záhrade, celkom pekne sa rozrastá

      Odstrániť