Je máj a ja sa vždy poteším keď dostanem plnú misku májoviek. Hľadať ich neviem a tí čo to vedia vám svoje tajné miesta neprezradia.
Tak ako každý rok aj teraz som uvarila klasiku - májovkovú polievku s mrveničkou. Alebo strúhanicou, mrvenkou všade to volajú ináč. Je to vlastne rezancové cesto ktoré sa nastrúha na strúhadle a nechá presušiť. Je to výborná a rýchla závarka do každej zeleninovej polievky.
májovky
zemiaky
soľ
mletý alebo celý kmín
mleté čierne korenie
malá lyžička hladkej múky
ligurček
petržlenovú vňať
na mrveničku:
hrubú múku
polohrubú múku
vajíčko
Na troške masti/oleji orestujeme zemiaky, poprášime ich troškou múky a chvíľu restujeme, stále miešame. Podlejeme trochou vody, pridáme hríby a dusíme. Osolíme, okoreníme. Vodu prilievame priebežne. Môžeme pridať ligurček, ale opatrne, je veľmi aromatický a ak ho pridáte veľa celkom zanikne vôňa hríbov.
Keď sú zemiaky uvarené, zavaríme v polievke mrveničku a varíme ešte asi 10 minút. Na záver dochutíme červenou paprikou a petržlenovou vňaťkou.
Mrvenička:
Na dosku nasypeme hrubú múku, nie veľa asi tak pol šálky, do stredu vyklepneme vajíčko a prstami ho zapracúvame do múky. Postupne pridávame polohrubú múku až nám vznikne tuhé cesto. Cesto necháme na doske voľne obschnúť a potom ho na strúhadle nastrúhame. Rozprestrieme na doske a necháme obschnúť. Mrveničku môžete robiť z hrubej aj polohrubej múky ale aj z detskej krupice.
Mrveničku môžeme zavariť priamo do polievky, alebo uvariť zvlášť a pridať do polievky až na tanieri.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára