09 septembra 2024

Bravčová panenka a gratinované zemiaky

Bravčová panenka je mäso veľmi vhodné na medajlónky. Je to rýchlovka a ak zvolíte vhodnú prílohu máte obed hotový za pol hodinu. Ja som tentokrát ako prílohu zvolila gratinované zemiaky ktorých príprava netrvá dlho ale tepelná úprava áno. Preto treba zemiaky pripravovať asi dve hodiny pred podávaním jedla.


 

Čo budeme potrebovať:
bravčovú panenku
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
rozmarín
maslo

na gratinované zemiaky
sladkú smotanu
zemiaky
cesnak
soľ
mleté čierne korenie
drvená rasca

Očistené zemiaky nakrájame na tenučké plátky, najlepšie ak použijeme strúhadlo. Zemiaky už potom neumývame ani nenamáčame vo vode, zbavili by sme sa škrobu a ten v tomto jedle potrebujeme.

Sladkú smotanu dáme variť, ak chcete menej kalorické jedlo použite smotanu na varenie. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, drvenú rascu. Smotanu krátko povaríme, pridáme nakrájané zemiaky a pár minút povaríme.


Zemiaky preložíme do zapekacej misky. Ja som použila dve misky na dve porcie.


Vložíme do rúry vyhriatej na 160°C a pečieme asi 1,5 až 2 hodiny podľa veľkosti zapekacích misiek. 


Keď sa nám pečú zemiaky pripravíme si mäso. Bravčovú panenku nakrájame na kúsky veľké asi 5 cm. Kolieska panenky rukou sploštíme a kuchynským špagátom zviažeme po obvode aby sa pri pečení zachoval pekný guľatý tvar. Panenku okoreníme čerstvo nahrubo namletým korením, trochou nasekaného rozmarínu a pokvapkáme olejom. Uzavrieme do nádoby a odložíme, ale nie do chladu. Nesolíme. 

Asi 20 minút pred podávaním si rozpálime panvicu s trochou oleja a panenku opečieme najprv z jednej strany a keď spodok obelie otočíme a opečieme aj z druhej strany. Osolíme, najlepšie hrubou soľou. Mäso preložíme na pekáčik, na každý kúsok dáme plátok masla a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C asi na 8 až 15 minút, podľa toho aké chceme mať prepečené mäso. 

Ako prílohu si opečieme fazuľové lusky a cherry paradajky, osolíme, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťkou.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára