... a zas sme raz dostali holubov, síce len dvoch, čo je len tak na ochutnanie, ale aj tak som musela porozmýšľať čo s nimi. Prvá voľba padla na polievku, ale už som mala postavenú polievku z morčacích drobov tak som holubov upiekla a aby toho bolo viac na zjedenie, pridala som aj plnku a ako prílohu dusenú červenú hlávkovú kapustu. Môj muž má takéto kombinácie rád.
Čo budeme potrebovať:
holub vypytvaný s drobami
soľ
mleté čierne korenie
prerastenú slaninu
na plnku:
množstvo na naplnenie dvoch holubov:
pečeň a srdce s holuba
menšiu cibuľu
2 staršie rožky
2 vajcia
soľ
mleté čierne korenie
drvenú rascu
tymián
petržlenovú vňať
na dusenú kapustu:
malú hlávku červenej kapusty
cibuľu
citrónovú šťavu alebo ocot
soľ
drvenú rascu
štipku cukru
Najprv si pripravíme dusenú kapustu. Na masti alebo oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú červenú kapustu, pokvapkáme citrónom alebo octom aby si kapusta zachovala svoju farbu. Osolíme, ochutíme drvenou rascou a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Na záver pridáme štipku cukru a ak treba dochutíme.
Vypitvaných umytých holubov utrieme do sucha papierovým obrúskom. Vnútornosti ako pečeň a srdce použijeme do plnky. Žalúdok a krk dáme do polievky.
Plnka:
Rožky nakrájame na malé kocky. Na masti alebo oleji speníme cibuľku, pridáme na drobno nakrájanú slaninu a po chvíli smaženia pridáme nakrájanú pečeň a srdiečka. Osolíme, okoreníme a chvíľu dusíme. Potom pridáme polovicu nakrájaných rožkov a oprážame všetko spolu. Keď sú rožky mierne opečené odstavíme z ohňa a pridáme ostatné nakrájané rožky. Premiešame.
Pridáme vajíčka a dobre zamiešame.
Plnku necháme odstáť a čiastočne vychladnúť.
Holuba prekrojíme cez hrudnú kosť, osolíme a okoreníme zo všetkých strán a naplníme plnkou.
Holuba zviažeme niťou aby sa maličké stehienka a krídelká nespiekli. Možno vám príde zbytočné holuba prekrajovať keď sa potom aj tak zväzuje, ale po upečení sa holub lepšie porcuje. Možností je samozrejme viac. Holuba môžete prekrojiť na dve polovice, naplniť a piecť plnkou hore a potom otočiť a zapiecť.
Naplnených holubov zvrchu obložíme prerastenou slaninou.
K holubom som pridala predvarené zemiaky a nechala som ich zapiecť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára