09 februára 2014

Oškvarkové štvorčeky

Oškvarkové štvorčeky sú vlastne oškvarkové pagáčiky len majú netradičný tvar... hranaté pagáčiky mi ušetria čas a námahu a hlavne pri vykrajovaní nevzniká žiaden odpad...


Čo budeme potrebovať:
750g múka polohrubá  * 150g masť alebo maslo *  2 vajcia  
300ml mlieka  *  kocka droždia  *  štipka cukru  *  
1,5 lyžičky soli 
500g oškvarkov
vajíčko na potretie
niečo na posypanie - rascu, ľanové semienka a pod. 
odmeriame si mlieko, trochu odlejeme do hrnčeka, pridáme droždie, trošku (1/2 lyžičky) cukru a necháme vzísť kvások  *  v mlieku ktoré nám zostalo rohabarkujeme dve celé vajcia a soľ  *  múku preosejeme do misky, pridáme kvások, mlieko s vajíčkami, masť alebo iný tuk a vypracujeme cesto
na teplom ceste ho necháme asi tak hodinku - dve kysnúť
odvážime si oškvarky a pomelieme ich  *  ja časť oškvarkov len posekám nožom
vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozvaľkáme na väčší obdĺžnik  *  na 2/3 cesta rozprestrieme oškvarky
1/3 nenatretého cesta preložíme cez oškvarky

a poprekladáme cesto tak ako je na obrázkoch
preložené cesto uložíme spojmi dolu, prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút
 cesto znovu rozvaľkáme, preložíme a 20 minút necháme kysnúť  *  zopakujeme 2x
naposledy cesto rozvaľkáme na 1,5 - 2 cm  *  potrieme rozšľahaným vajíčkom a radielkom nakrájame na štvorce  *  potom posypeme rascou alebo hocičím iným čo máme radi a preložíme na plech
pečieme na 200°C asi 15 minút  *  necháme vychladnúť, alebo sa hneď pustíme do takých horúcich a popálime si gamby :)

6 komentárov:

  1. mňami, zahryzla by som do nich hneď :-) Tiež som párkrát už robila takéto kocočky alebo obdlžniky...čo vymyslel vlastne manžel, že takto nie je odpad z vykrajovania a nemusíme mať také tie pokrkvané, čo sa robia z tých odkrojkov :-)
    Ale tie sú práve také báječné :-)
    Máte ich krásne. A recept máme skoro na chlp rovnaký :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nigina, jasné, že pagáčiky sú krajšie a odkrojky výborné ale toto je zas pohodlné a hlavne rýchle... guľaté či štvorcové zjedia sa tak či tak... recept mám ešte od mojej mamy, rokmi osvedčený :-)

      Odstrániť
  2. krásne sa vydarili, páči sa mi recept .)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veru, tento recept ma ešte nikdy nesklamal... muž vytápal masť, máme domáce oškvarky, tak som predsa musela upiecť pagáčiky :)

      Odstrániť
  3. pane Boze slintam tu pri monitore ako bernardin : ))) jeden skveli recept ako druhy... odkladam...len ci to vsetko stihnem urobit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, ďakujem :-) teší ma, že sa ti moje receptíky páčia :-)

      Odstrániť