Oškvarkové štvorčeky sú vlastne oškvarkové pagáčiky len majú netradičný tvar... hranaté pagáčiky mi ušetria čas a námahu a hlavne pri vykrajovaní nevzniká žiaden odpad...
Čo budeme potrebovať:
750g múka polohrubá * 150g masť alebo maslo * 2 vajcia
300ml mlieka * kocka droždia * štipka cukru *
1,5 lyžičky soli
500g oškvarkov
vajíčko na potretie
niečo na posypanie - rascu, ľanové semienka a pod.
odmeriame
si mlieko, trochu odlejeme do hrnčeka, pridáme droždie, trošku (1/2
lyžičky) cukru a necháme vzísť kvások * v mlieku ktoré nám zostalo
rohabarkujeme dve celé vajcia a soľ * múku preosejeme do misky,
pridáme kvások, mlieko s vajíčkami, masť alebo iný tuk a vypracujeme
cesto
na teplom ceste ho necháme asi tak hodinku - dve kysnúť
odvážime si oškvarky a pomelieme ich * ja časť oškvarkov len posekám nožom
vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozvaľkáme na väčší obdĺžnik * na 2/3 cesta rozprestrieme oškvarky
1/3 nenatretého cesta preložíme cez oškvarky
a poprekladáme cesto tak ako je na obrázkoch
preložené cesto uložíme spojmi dolu, prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút
cesto znovu rozvaľkáme, preložíme a 20 minút necháme kysnúť * zopakujeme 2x
naposledy cesto rozvaľkáme na 1,5 - 2 cm * potrieme rozšľahaným vajíčkom a radielkom nakrájame na štvorce * potom posypeme rascou alebo hocičím iným čo máme radi a preložíme na plech
pečieme na 200°C asi 15 minút * necháme vychladnúť, alebo sa hneď pustíme do takých horúcich a popálime si gamby :)
mňami, zahryzla by som do nich hneď :-) Tiež som párkrát už robila takéto kocočky alebo obdlžniky...čo vymyslel vlastne manžel, že takto nie je odpad z vykrajovania a nemusíme mať také tie pokrkvané, čo sa robia z tých odkrojkov :-)
OdpovedaťOdstrániťAle tie sú práve také báječné :-)
Máte ich krásne. A recept máme skoro na chlp rovnaký :-)
nigina, jasné, že pagáčiky sú krajšie a odkrojky výborné ale toto je zas pohodlné a hlavne rýchle... guľaté či štvorcové zjedia sa tak či tak... recept mám ešte od mojej mamy, rokmi osvedčený :-)
Odstrániťkrásne sa vydarili, páči sa mi recept .)
OdpovedaťOdstrániťveru, tento recept ma ešte nikdy nesklamal... muž vytápal masť, máme domáce oškvarky, tak som predsa musela upiecť pagáčiky :)
Odstrániťpane Boze slintam tu pri monitore ako bernardin : ))) jeden skveli recept ako druhy... odkladam...len ci to vsetko stihnem urobit :)
OdpovedaťOdstrániťZuzka, ďakujem :-) teší ma, že sa ti moje receptíky páčia :-)
Odstrániť