Tak sme sa raz zase s Agátkou pustili do varenia... v komore posledná tekvica Hokaido... uvarili sme z nej polievku... je lahodná, krémová, hustá... no skrátka zasýti, zohreje aj bruško pohladí...
Čo budeme potrebovať:
tekvicu napr. Hokaido * mrkvu * jablko * cibuľu
soľ * mleté čierne korenie * tymián
tekvicový olej * tekvicové semienka
chlebové krutóny
a jednu malú, šikovnú pomocníčku :)
tekvicu rozrežeme, vydlabeme * jadierka môžeme dať usušiť ale nie všetky tekvice majú dobré jadierka na sušenie, preto je oveľa lepšie jadierka aj s dužinou vyvariť a vývar potom použiť napr. na zeleninovú polievku alebo na rizoto * moja pomocníčka Agátka sa podujala na to najťažšie a to očistiť cibuľu
keď máme zeleninu očistenú nakrájame ju nahrubo, len tak halabala * pokiaľ som ja krájala Agátka si vypýtala papier, priniesla si farbičky a pustila sa do kreslenia * "babinka ty máš nožík, ja mám pero" múdro poznamenala
všetku zeleninu aj ovocie dáme do hrnca a na troche oleja opražíme, len tak zľahka, trochu osolíme, zalejeme horúcou vodou a dáme variť až do zmäknutia * Agátka všetko dobre premieša, nech je polievka ako má byť * všímavému oku určite neuniklo, že Agátka je prezlečená * no, to naša slečna ak má čo len malý fliačik na svetríku hneď sa musí prezliecť, vybrala si pekný ružový svetrík aby bola aj pri varení šik
a pokiaľ sa babina zvŕtala v kuchyni, Agátka sa nenápadne vkradla do spálne a vyplienila tam babkinu šperkovnicu, našťastie tú s bižutériou a krásne sa vyparádila... a hneď sa aj pochválila "aha babina aký prsteň mám" pes síce ušiel, asi sa bál, že aj jeho ovešia, ale ja som ju ešte chvíľu obdivovala a potom sme celú tú nádheru vrátili tam kam patrí
a potom sa Agátka pustila do vlastného varenia... povyťahovala všetky plastové misky a hrnčeky, od babiny vyfasovala všakovaké varečky a iné miešatká a samozrejme suroviny - suchú fazuľu a šošovicu, pred seba posadila zvieratká a začalo sa veľké varenie, ochutnávanie a kŕmenie... len náš pes Ozzy sa odmietol zúčastniť
a ja som za ten čas dovarila polievku * keď je zelenina mäkká, všetko spolu rozmixujeme, ak treba zriedime vodou a dochutíme trochou mletého korenia, kto má rád môže pridať trochu nastrúhaného zázvoru
polievku podávame s chlebovými krutónmi, ozdobíme tekvicovými jadierkami, čerstvým tymianom a pokvapkáme tekvicovým olejom
s Agátkou Vám prajeme dobrú chuť !
Krásne Agátka je šikovná po mamine :O)))))
OdpovedaťOdstrániť... a mamina po babine :)
OdstrániťAle po kom je taká parádnica to teda neviem :o))
OdpovedaťOdstrániťtak to teda netuším :)
Odstrániťja do tekvicovej polievky pridávam viac kornenia a tiež zázvor, je super, hlavne na zimu.
OdpovedaťOdstrániťzázvor je výborný... ja občas dám aj zemiak, ale potom nedám jablko a tiež podľa toho čo mám zrovna poruke
Odstrániť