tohto roku sme zasadili tri druhy zemiakov, klasické žlté, ružiaky a od susedy sme dostali fialové zemiaky... boli sme zvedaví hlavne na tie fialové, ktoré sme doteraz nejedli... a tak keď ich muž nakopal, taká som bola zvedavá ako chutia, že som ich ešte v ten deň upiekla, samozrejme všetky tri druhy aby sme mohli porovnávať... pridala som ešte červenú repu, ktorú máme radi pečenú, veľa cibule a cesnak a bolo to výborné nielen ako príloha k mäsu ale kľudne si to viem predstaviť aj ako samostatné jedlo...
a čo sa týka chute, čakala som nejakú exotiku, alebo čo, ale v podstate je to normálny zemiak, nerozvára sa, nerozsýpa sa, skôr taký šalátový typ...
Čo budeme potrebovať:
hovädziu sviečkovicu * korenie štyroch farieb * soľ
Na prílohu:
zemiaky * červenú repu * červenú cibuľu * cesnak * olej
korenie mleté čierne * rasca celá * soľ
tymián čerstvý
- hovädziu sviečkovicu osušíme, odblaníme a nakrájame na cca 2cm steaky
- celé korenie štyroch farieb podrvíme v mažiari, vysypeme na dosku a steaky v ňom vyváľame
- vložíme ich misky, zalejeme olejom a odložíme do chladničky
- no a toto sú tri druhy zemiakov ktoré som použila, tie klasické nám narástli do parádnych rozmerov, ružiaky sú vynikajúce nielen na pečenie ale aj na šalát, no a tie fialové majú premiéru
- ružiaky
som len umyla, žlté som očistila a tie fialové sa pri umývaní celkom
povyzliekali zo šupky
- červenú repu som ošúpala a pokrájala, pridala
cibuľu nakrájanú na mesiačiky, cesnak
osolila, okorenila, orascovala,
pridala tymián a výdatne poliala olejom, dobre premiešala, zakryla
alobalom a piekla na 180°C 60 minút
- potom
som ich odokryla, premiešala a dala ešte zapiecť na 15 minút... samozrejme tri druhy zemiakov nie sú podmienkou
- steakovú panvicu si dáme dobre rozpáliť, ja ju potieram olejom
- steak
opekáme z oboch strán, podľa toho ako to máme radi ja som piekla 4
minúty z jednej strany a 2 minúty z druhej, potom som steak preložila na
teplý tanier a zakryla miskou, steak nechávam aspoň 10 minút v teple dôjsť- ja mám steak rada taký pol na pol, ani celkom krvavý ale ani prepečený
naozaj krasne -
OdpovedaťOdstrániťďakujem :-)
Odstrániť