09 apríla 2020

Šunka zapečená v chlebe


Plnený chlebík pečiem čas od času a len na sviatky. Tento rok ho určite piecť nebudem. Šibači neprídu, my dôchodci máme povinnú karanténu a tak ani vypekanie a varenie sa konať nebude.
Recept som opätovne pridala z nostalgie, na časy keď sa na sviatky zišla celá rodina a chlieb padol na posedenie.  







Veľkú Noc mám aj nemám rada... nemám ju rada preto, že z nás žien robí chudery ktoré musia navariť, napiecť veľké množstvo jedla, ktoré aj tak každý šibač len pobrble a nechá tak... v pondelok ráno musí vstať aspoň o piatej a nachystať studené misy a zákusky a všetko to naaranžovať, pretože už o siedmej ráno prichádzajú prví šibači... to už žienka domáca musí byť pekne upravená, domácnosť uprataná, jedlo na stole, dcéry načančané, tie ak majú menej ako 10 rokov sa aj tešia, chlapci a chlapi vystrojení a vystrčení z domu nech zas idú otravovať niekam inam.... a žena sedí a čaká na šibačov... ak si nepripravila dostatok náhradného oblečenia má smolu ale aj istotu, že o 11-tej skončí v teplákoch a tričku a smrdieť bude ešte týždeň...
a prečo mám Veľkú Noc rada? lebo prichádza jar a štyri dni voľna a ak sa zadarí bude aj krásne jarné počasie, potom zbohom milí šibači vyrazíme na chatu a do prírody a užijeme si sladké štyri dni ničnerobenia... trochu toho varenia je skôr relax ako robota, veď grilujú chlapi a špekáčky si opečú deti a s radosťou...
keď už mám na Veľkú Noc niečo vyvárať a vypekať, robím také veci ktoré vydržia a dajú sa ľahko zabaliť a vziať na výlet niekam von do prírody... jedným z takých jedál je aj tento chlieb... ja viem, údené sa môže uvariť zvlášť a chlieb tiež a je to skoro to isté... ale to prekvapenie keď idete všetkých nakŕmiť a zrazu zalomíte rukami: "ježišmária, ja som zabudla mäso doma" to ešte len nastane šok a prehrabávanie košíkov... najskôr údiv, potom hnev, že čo len my nešťastní budeme jesť... a potom odkrojíte prvý krajíček chleba a ajhľa, vykukne na všetkých krásny kus ružovučkého mäsíčka a voňavého chlebíka... ach jaj, tak toto milujem na varení najviac :-)

13.3.2015
Čo budeme potrebovať:

údené mäso bez kosti cca 1kg

Chlieb:

450g múka hladká
50g múka špaldová celozrnná
3 lyžice ovsených vločiek
350ml vlažnej vody
1/2 kocky droždia (20g)
1 lyžička cukru
1,5 lyžičky soli




Údené mäso:

ako prvé si uvaríme údené mäso, treba ho uvariť s predstihom, napríklad večer, pretože musí celkom vychladnúť
U nás varíme údené v tlakovom hrnci. Najprv dám variť vodu, keď zovrie pridám mäso, zavriem tlakový hrniec a keď začne pískať varím 10 minút. Potom vypnem ale nechám na plotničke kde sa mäso ešte varí (varím na elektrike), po 20-tich minutách mäso vyberiem, zabalím do alobalu a nechám vychladnúť. 

Chlieb:

hladkú múku preosejeme, v strede spravíme jamku, pridáme rozdrobené droždie, lyžičku soli a trochu vlažnej vody, necháme vzísť kvások, zamiešame vidličkou, pridáme špaldovú múku,  vločky, vodu, soľ a vypracujeme hladké cesto

vykysnuté cesto preložíme na dosku a vyvaľkáme na dostatočne veľký plát (podľa veľkosti mäsa) 
uvarené a vychladnuté mäso dobre poutierame a vysušíme papierovými obrúskami, položíme ho do stredu cesta a zabalíme, tak aby sme zachovali tvar podlhovastého chleba, kúsok cesta si odložíme na ozdobenie
chlieb, spojmi dolu preložíme na plech

zo zbytkov cesta povykrajujeme kvietky a lístočky a pomocou vody ich nalepíme na vrch chleba. Bochník prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť

Rúru rozohrejeme na 250°C. 
Chlieb tesne pred pečením potrieme studenou osolenou vodou a dáme piecť do horúcej rúry asi 10 minút na 250°C, potom zmiernime na 180°C a pečieme asi 50 minút. Ku koncu pečenia ešte raz potrieme osolenou vodou. 

Upečený bochník znova potrieme osolenou vodou a ihneď preložíme na mriežku aby nezostal zo spodu mokrý. Necháme úplne vychladnúť. Pokiaľ to vydržíte :-) 

podávame s chrenom a úsmevom na tvári :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára