14 apríla 2020

Dusená divina na zelenine so špeclami

Posledný kúsok diviny som si odkladala na Veľkú Noc, na spoločný obed s deťmi. Spoločný obed sa pre coronavírus nekonal , ale mäso bolo treba spotrebovať a tak som ho pripravila len pre nás dvoch. Jedli sme ho dva dni a časť išla do mrazničky. 
Dusenú divinu robím viacmenej rovnako až na rôzne drobné úpravy. Len prílohy robím rôzne. Tentoraz som spravila špecle.
Špecle sú cestoviny, niečo medzi slížami a haluškami. Základ je múka a vajce ale pomer je vždy iný a aj spôsob varenia je iný.
Špecle sú vhodné nielen ako príloha ale aj ako samostatné jedlo. Posypané makom, orechami alebo opraženou strúhankou. 






Čo budeme potrebovať:


mäso z diviny, ja som použila lopatku z daniela
 použiť môžete aj hovädzie alebo bravčové mäso
údená slanina
3-4 väčšie cibule
zopár strúčikov cesnaku
mrkvu
paštrnák alebo petržlen
tymián
bobkový list
mletý kmín
sušenú borievku
paradajkový pretlak alebo šťavu
soľ
mleté čierne korenie
hladká múka
trstinový cukor
(použiť môžete zmes korenia na divinu)




Mäso nakrájame na väčšie kúsky, osušíme papierovým obrúskom. Mäso dáme do misky, posypeme hladkou múkou do ktorej pridáme soľ a koreniny a dobre premiešame aby sa mäso obalilo. Kúsky mäsa prudko opečieme na bravčovej masti alebo oleji. Opečené mäso preložíme rovno do pekáčika v ktorom budeme mäso dusiť. Ja používať liatinový hrniec.
Vo výpeku opražíme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, posypeme lyžičkou cukru a za stáleho miešania dobre opražíme. Nakoniec pridáme nasekaný cesnak a len prehrejeme. Cibule treba dať veľa, pretože práve ona zahustí omáčku.
Zeleninu preložíme k mäsu. Pridáme koreniny a zalejeme horúcou vodou tak, aby bolo mäso úplne zaliate.
Zakryjeme a dusíme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 2-3 hodiny podľa množstva.
Výhodou je, že mäso nemusíme kontrolovať. Ja ho prvýkrát pozerám po dvoch hodinách. Mäso premiešam a ak treba ešte dolejem vodu. 
Keď je mäso mäkké pridáme asi 2 lyžice paradajkového pretlaku alebo 1,5 dl paradajkovej šťavy. Ak je omáčka kyslá pridajte trochu cukru tá vyváži chuť paradajok. 


Špecle:

500g polohrubej múky
5 vajec
1/2 lyžičky soli
asi 250 ml vody

Cesto na špecle treba dobre vymiešať, preto používam mixér a vysokú nádobu. Ak budete špecle miešať varechou pripravte si širšiu misku a hlavne ruky, pretože cesto treba dlho miešať až pokiaľ nehádže bublinky. 
Do vhodnej nádoby dáme múku a vajíčka a pripravíme si pohár s vodou. Najskôr dobre vymiešame vajcia s múkou a soľou a potom pridáme asi 200 ml vody. Zvyšok vody pridávame podľa potreby, tak aby nám vzniklo hustejšie , lepkavé cestíčko. 


Dáme si variť vodu a pripravíme si lopárik a dlhý rovný nôž. Ja používam dlhú tenkú obracačku. 
Keď voda zovrie, osolíme ju. Do vriacej vody si namočíme lopár aj nôž a na mokrý lopár dáme časť cesta. Mokrým nožom cesto rozotrieme rovnomerne po celej doske, stále si pomáhame vriacou vodou z hrnca. Kľudne si celý lopár aj s cestom namočte do hrnca a potom rozotierajte, cesto zostane hladké a lesklé.
Potom pomocou dlhého, rovného noža hádžeme do vody dlhé tenšie slíže.


Varíme asi 2 minúty. Špecle vyberieme a na sitku necháme odkvapkať. 


Odkvapkané špecle preložíme do misky a pokvapkáme olejom. Opatrne premiešame alebo len pretrasieme.
Hotové špecle môžeme opražiť alebo dať na chvíľu do horúcej rúry. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára