20 februára 2020

Karfiolový rezeň, batátové hranolky a zeleninový šalát




Ak milujete vyprážaný karfiol tak toto je pre Vás ten pravý recept. Karfiol obalený v trojobale a vypražený len v trochu inej forme, ale zato veľmi efektnej. Aspoň mne sa veľmi páči. Na tanieri vyzerá ako krásny košatý strom.






24.2.2017












Na karfiolové rezne je vhodný malý, tvrdý karfiol.
Karfiol očistíme a nakrájame priečne na pláty asi 1,5 cm hrubé.
Je jasné, že viac ako 2-3 rezne z jednej hlavy sa odkrojiť nedajú. Ja som to vyriešila tak, že som odkrojila dva pláty a zbytok karfiolu som rozobrala na ružičky.
Ďalej už postupujeme obvyklým spôsobom. Karfiol obalíme v trojobale a vypražíme. Niekto karfiol ovára ja to nerobím, niekto vypráža na oleji ja vyprážam na plechu. Robím to takto: surový karfiol obalím v múke, osolenom vajíčku a v strúhanke. Uložím na plech, na pečiaci papier a dám do vyhriatej rúry piecť, na 200°C asi na 40 minút. Počas pečenia raz obrátim a pokvapkám olejom. Keď vysmážam jednotlivé ružičky tak čas pečenia je kratší.
Ako prílohu som piekla batátové hranolky. Batáty očistíme, nakrájame na hranolky, posypeme bylinkami, pokvapkáme olejom a osolíme. Použila som oregáno ktoré mám v truhlíku a zmes sušenej zeleniny a byliniek ktoré si suším každý rok. 


Batátové hranolky som piekla na jednom plechu spolu s karfiolovými rezňami. Akurát hranolky sú upečené skôr. Pečú sa asi 30 minút a rezne asi 40 minút pri teplote 200°C.
Karfiolové rezne podávame tak ako sme zvyknutý a ako máme radi. Ja som ešte urobila zeleninový šalát - uhorka, rajčina, paprika, cibuľa, čínska kapusta, olej, ocot balsamico, soľ, korenie a cesnakový dresing - kyslá smotana, pretlačený cesnak, soľ, korenie.

8 komentárov:

  1. Super nápad a zároveň nádhera!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) aj mne sa to páči, aj keď robiť to budem asi len vynímočne

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Úžasný blog!....objavila som ho nedávno vďaka obrázku tohto receptu:-)Veľmi dobrý nápad,aj keď sa tak celý karfiol nedá urobiť.Je to veľmi pekné, aj tie prílohy:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za krásny komentár :)
      tento recept je skôr o kráse na tanieri, je jedno ako je karfiol nakrájaný - stále je to len vyprážaný karfiol, ale môj muž je karfiolový závislák a jemu vyhovuje keď dostane veľký karfiolový rezeň a mne zas stačí malá ružička a veľa šalátu - tak sme spokojní obaja a tá krása na tanieri je pre mňa rovnako dôležitá ako jedlo samotné :)

      Odstrániť
  4. myslím že sa lahšie obaluje takto nakrajany.Skúsim ho nakrajat na krajači.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite je to dobrý nápad, len neviem či sa karfiol nepoláme, ale za pokus to stojí

      Odstrániť