28 marca 2017

Závin s medvedím cesnakom



Konečne sa nám zjarnieva, slniečko a prvé jarné kvietky pohladia oko aj dušu. Aby to bolo dokonalé ešte si musíme pohladiť  brušká. 
U nás to vyšlo úplne dokonale. Krásny slnečný deň, na stole medvedí cesnak a ja som sa vyblbla. Koláč, pesto aj nátierku z medvedieho cesnaku som urobila. Keď vitamíny tak vitamíny! Nátierka na raňajky, cestoviny s pestom na obed a koláčik bude aj na dva dni. 







Čo budeme potrebovať:

na cesto:
250g múka polohrubá
250g múka špaldová hladká
250ml mlieka
100g masla alebo 100ml oleja
1  vajce
1/2 kocky droždia
1 lyžička soli
droždie rozpustíme v mlieku, pridáme všetko ostatné a zamiesime cesto
prikryté necháme vykysnúť 1 až 2 hodiny
na plnku:
250ml kyslej smotany
100g strúhaného syra
asi 3 hrste nasekaného medvedieho cesnaku

a semienka na posypanie - ľan a sézam  

vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik
po dĺžke natrieme kyslú smotanu asi do polovice cesta, posypeme strúhaným syrom a nasekaným medvedím cesnakom
cesto zavinieme asi do dvoch tretín
okraje narežeme na pásiky a poprekladáme cez závin, konce odrežeme a zastrčíme pod závin
pásiky môžeme preložiť len tak, alebo stočiť dva a dva pásiky
závin opatrne preložíme do pekáčika, alebo tortovej formy a stočíme do kruhu, alebo pečieme na veľkom plechu ako klasický závin
závin potrieme vodou s kvapkou oleja a posypeme semienkami
pečieme na 220°C prvých 10 minút a potom na 200°C ďalších 15 minút






2 komentáre: