26 mája 2022

Koláč s rebarborou a jahodami



Rebarbora a jahody úžasne pasujú spolu. Ich sezóna je krátka, ale spoločná, tak to treba využiť. 
Sladké jahody zmiernia kyslosť rebarbory a výsledkom je tento príjemný osviežujúci letný koláčik.



















Čo budeme potrebovať na cesto:
330g hladkej múky
2 lyžice práškového cukru
100g masla
70ml ľadovej vody
štipku soli 

Hladkú múku, cukor, štipku soli a studené maslo nakrájané na kocky rukami vypracujeme, vznikne nám mrvenička. Pridáme ľadovú vodu a rýchlo vypracujeme cesto. 
Cesto zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. 
Čo budeme potrebovať na náplň: 
200g rebarbory
300g jahôd
2 lyžice trstinového cukru
2 lyžice kukuričného škrobu
1 vanilkový cukor

Rebarboru ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Do misky pridáme nakrájané jahody, cukor a škrob. Premiešame a necháme postáť aby si jahody aj rebarbora pustili šťavu. Cukor dajte podľa vlastného uváženia. 



Studené cesto si rozdelíme a asi 2/3 cesta rozvaľkáme. Cestom vystelieme formu. Okraje necháme vyvýšené.



Na cesto rozložíme náplň aj so šťavou ktorú si pustila, okraje cesta prehneme smerom dnu.

Cesto ktoré nám zostalo vyvaľkáme a povykrajujeme ľubovoľné tvary ktorými ozdobíme koláč. Cesto potrieme vajíčkom rozmiešaným s lyžicou mlieka.

Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 40 minút. Upečený koláč ešte horúci pocukrujeme. 

Môžeme podávať so šľahačkou, kyslou smotanou, ale najviac sa k nemu hodí zmrzlina, napríklad takáto výborná domáca jahodová zmrzlina


28.5.2018

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára