Rebarbora a jahody úžasne pasujú spolu. Ich sezóna je krátka, ale spoločná, tak to treba využiť.
Sladké jahody zmiernia kyslosť rebarbory a výsledkom je tento príjemný osviežujúci letný koláčik.
Čo budeme potrebovať na cesto:
330g hladkej múky
2 lyžice práškového cukru
100g masla
70ml ľadovej vody
štipku soli
Hladkú múku, cukor, štipku soli a studené maslo nakrájané na kocky rukami vypracujeme, vznikne nám mrvenička. Pridáme ľadovú vodu a rýchlo vypracujeme cesto.
Cesto zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky.
Čo budeme potrebovať na náplň:
200g rebarbory
300g jahôd
2 lyžice trstinového cukru
2 lyžice kukuričného škrobu
1 vanilkový cukor
Rebarboru ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Do misky pridáme nakrájané jahody, cukor a škrob. Premiešame a necháme postáť aby si jahody aj rebarbora pustili šťavu. Cukor dajte podľa vlastného uváženia.
Studené cesto si rozdelíme a asi 2/3 cesta rozvaľkáme. Cestom vystelieme formu. Okraje necháme vyvýšené.
Na cesto rozložíme náplň aj so šťavou ktorú si pustila, okraje cesta prehneme smerom dnu.
Cesto ktoré nám zostalo vyvaľkáme a povykrajujeme ľubovoľné tvary ktorými ozdobíme koláč. Cesto potrieme vajíčkom rozmiešaným s lyžicou mlieka.
Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 40 minút. Upečený koláč ešte horúci pocukrujeme.
Môžeme podávať so šľahačkou, kyslou smotanou, ale najviac sa k nemu hodí zmrzlina, napríklad takáto výborná domáca jahodová zmrzlina
28.5.2018
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára