25 augusta 2018

Slivkový koláč - dva z jedného cesta

Úroda ovocia v našom sade je tohto roku nadpriemerná. Tak ako minulý rok sme nemali nič, ale vôbec nič, teraz máme všetko - čerešne,  jablká, slivky, orechy...
Hlavne tie slivky zaujímajú všetkých, aby bolo aj na koláč, aj do súdka, aj len tak na zjedenie.

Takýto výborný slivkový koláč aký robievala ešte moja mama poteší každého. Ja som ho robila klasicky na plech, aj ako slivkové jednohubky. Tie majú vždy najväčší úspech.



Čo budeme potrebovať:

Cesto:
200g hladkej múky
300g polohrubej múky
1/2 kocky droždia
2 lyžice cukru
250ml mlieka
100ml oleja
1 vajce
štipka soli

droždie rozmiešame v mlieku, pridáme cukor, múku, olej a štipku soli a hneď zamiesime cesto. Na teplom mieste, prikryté necháme vykysnúť.

Posýpka:
1 lyžice bravčovej masti
3 lyžice hrubej múky
3 lyžice kryštálového cukru

Všetko spolu zmiešame najlepšie prstami tak, aby sme vytvorili hrudky. Najlepšia posýpka je s bravčovou masťou, ak nemáte použite maslo, tuk alebo olej. Cukor sa používa vždy kryštálový, nie práškový, dobrý je aj trstinový alebo hnedý.

a ešte:
slivky
tvaroh
trstinový cukor
škorica mletá

Slivkové koláčiky:
Cesto rozdelíme na niekoľko častí a ušúľame z nich valčeky hrubé asi 4cm. Valčeky nakrájame na približne rovnaké kúsky a každý kúsok vyformujeme do guľky.


Guľky cesta ukladáme na plech na pečiaci papier a vhodným pohárikom vytláčame do guliek jamku. Aby sa pohárik nelepil, namáčame si ho v múke.


Do každej jamky dáme trochu tvarohu zmiešaného s cukrom, do tvarohu zatlačíme polovicu slivky a navrch dáme kôpku posýpky. 

Robila som s tvarohom aj bez tvarohu.


Pečieme na 220°C asi 10 minút. Ešte teplé môžeme posypať práškovým cukrom.



Koláč na plech:
Časť cesta, asi polovicu, podľa veľkosti plechu, prenesieme na plech a roztlačíme rukami, alebo vyvaľkáme a prenesieme na plech.
Umyté slivky rozpolíme, odkôstkujeme a ukladáme na cesto, tesne k sebe, reznou stranou hore. Posypeme trstinovým cukrom (podľa sladkosti sliviek) a škoricou. Vrch nahusto posypeme posýpkou.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 15-20 minút podľa veľkosti plechu a hrúbky cesta.
Ešte teplý koláč posypeme práškovým cukrom.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára