09 júla 2020

Pohánková kaša s jogurtom a ovocím

Pohánku som začala variť iba nedávno. Varím z nej rizoto, rôzne šaláty, pridávam do polievky. 
Teraz som si ju pripravila na sladko a musím povedať, že bola fantastická. Zajtra si ju varím znova :) 
Prečo pohánka? Dôvodov je veľa, prikladám dva z nich. 
Chudnutie - celozrnná pohánka môžu byť veľmi užitočná pri chudnutí. Pohánka má menej kalórií v porovnaní s pšenicou alebo jačmeňom. Neobsahuje nasýtené tuky a cholesterol a je bohatá na vlákninu a bielkoviny. Táto kombinácia hrá dôležitú úlohu pri potláčaní chuti do jedla, pri regulovaní hladiny cukru v krvi, pri napomáhaní správneho trávenia a pri budovaní svalovej hmoty.
Diabetes - s nízkym obsahom kalórií a bez tuku je pohánka ideálnym jedlom pre diabetikov. Pohánka obsahuje liečivú látku, ktorá posilňuje kapilárne steny a znižuje krvácanie, čím znižuje riziko fatálnej mŕtvice a infarktu u ľudí s vysokým krvným tlakom a cukrovkou. Zlepšuje mikrovaskulárnu integritu a cirkuláciu u diabetikov, čím zabraňuje poškodeniu nervov a svalových buniek a strate funkcie obličiek. 






Ako uvariť pohánkovú kašu:
Pohánku dobre opláchneme pod horúcou vodou a vysypeme do horúcej vody/mlieka so štipkou soli. Varíme asi 10 minút, odstavíme a  15 minút necháme pod pokrievkou dôjsť.
Kaď pripravujem pohánku na slano varím ju kratšie a vo vode aby bola sypká. Keď varím sladkú kašu, varím v mlieku (dávam ho viac ako vody) a varím dlhšie aby mala kašovitú konzistenciu.
Ak máte čas môžete pohánku zaliať vodou a nechať cez noc napučať. Na druhý deň vodu zlejeme a pohánku prepláchneme. Pohánku len privedieme do varu a necháme pod pokrievkou dôjsť. 


Čo budeme potrebovať:
100 g pohánky
200 ml mlieka
1 lyžicu medu
štipku soli
pridať môžete chia semienka

k tomu:
biely jogurt
orechy
ovocie

Pohánku dobre opláchneme na sitku pod tečúcou vodou. Pridáme mlieko, lyžicu medu a štipku soli. Za stáleho miešania privedieme do varu a za občasného miešania varíme asi 10 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme dôjsť.


Hotovú kašu preložíme do misky, pridáme biely jogurt, posypeme orechami a ovocím. Pridať môžeme ale čokoľvek čo máme doma a načo máme chuť.
Ja som pridala pražené slnečnicové semienka, nasekané mandle a ríbezle ktoré nám teraz dozrievajú na záhrade.
Ak si pripravíte kašu do zatváracieho pohára môžete si ju vziať do práce alebo na výlet :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára