Jablkové pité pozná asi každý. Často je spojené so spomienkami na detstvo, na prázdniny u starkej.
Aj ja občas oprášim starú dobrú klasiku a upečiem tento koláčikový zákusok a vždy sa po ňom len tak zapráši.
Tentoraz som piekla spolu s najmladšou vnučkou Matildou a obe sme si to užívali.
Čo budeme potrebovať:
na cesto:
600 g hladkej múky
250 g masla
150 g práškového cukru
1 prášok do pečiva
4 celé vajcia
na plnku:
asi 1 kg očistených a najemno nastrúhaných jabĺk
vanilkový cukor
hnedý cukor
škorica
Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme po jednom celé vajce. V recepte sú 4 vajcia, ja som použila len 3 pretože mám domáce vajcia a tie sú veľmi veľké. Takže použite 3 veľké alebo 4 malé vajíčka.
Pridáme múku a prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.
Pokiaľ sa nám cesto chladí, očistíme a nastrúhame si jablká.
Vychladené cesto rozdelíme na dve polovice a obe vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Môj plech má 42 x 29 cm ale môžete použiť aj o niečo menší.
Vystrihnem si papier na pečenie veľký ako plech a cesto rozvaľkám na ňom. Spolu s papierom ho prenesiem na plech. Ak sa vám cesto potrhá nevadí, je to maslové cesto, môžete ho ponadpájať a prevalkať.
Je ešte jeden spôsob a ten sme použili my dve s Matildou. Kúsky cesta dlaňou roztiahnite a ukladajte k sebe na papier na pečenie. Potom už len prevaľkajte. Malú Matildu to veľmi bavilo. Toto cesto sme použili na spodok koláča a to druhé vyvaľkané sme dali navrch.
Na jablká uložíme druhý plát, ktorý sme vyvaľkali na pečiacom papieri. Cesto aj s papierom preklopíme na jablká a papier stiahneme. Popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi na 40 - 45 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára