21 septembra 2021

Nátierka PIKANT II.

 

Prečo PIKANT II? lebo jeden recept na pikant už mám pridaný tu: Papriková nátierka Pikant. Oba recepty sú výborné, ale tento sa mi páči viac. Nátierka je výborná na hrianky, na maslový chleba, pri grilovaní k mäsu, skrátka na studeno k hocičomu hoci aj ku klobáske. 








Čo budeme potrebovať:

vážime už očistenú zeleninu

2 kg červená paprika, nie kápia
2 kg paradajky
0,5 kg cibuľa
2 celé hlavy cesnaku
malá červená repa, nemusí byť, pridáva sa pre farbu

200 ml oleja
200 ml octu
400 g cukru
1 lyžica soli
asi 10 feferóniek

Paradajky zalejeme vriacou vodou, necháme postáť, scedíme, ponoríme do studenej vody a ošúpeme. Ja vykrajujem aj tú zelenú stopku vo vnútri paradajky. 
Ostatnú zeleninu, okrem feferóniek, očistíme, umyjeme a nakrájame nadrobno. V pôvodnom recepte sa zelenina melie na mäsovom mlynčeku. Priznám sa, že mne sa nechcelo mlieť. Je okolo toho veľa roboty a neporiadku. Preto som zeleninu len nakrájala. 
Všetku zeleninu, nakrájanú alebo pomletú, okrem feferóniek dáme variť. Varíme asi 1,5 až 2 hodiny. Potom zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom. Mixujem to až pred koncom preto, lebo zmes zeleniny môžem variť dlho bez toho aby sa mi prichytila, zatiaľ čo rozmixovanú zmes už treba miešať.
Do rozmixovanej zmesi pridáme ocot, olej, cukor, soľ a umyté očistené a na drobno nakrájané feferónky. Varíme asi 30 minút alebo až do požadovanej hustoty. Priebežne ochutnávame a ak treba dochutíme cukrom, octom. 
Keď som na začiatku ochutnala zdalo sa mi že je zmes veľmi kyslá chcela som dosypať cukru ale muž ma zahamoval, že to mám ochutnať až na záver, pretože ocot varením stráca silu. A mal pravdu. Po pol hodinke varenia bol pikant akurát. Sladká aj kyslá chuť bola presne vyvážená. Kto má rád štipľavé môže pridať viac feferóniek, ale všetko záleží aj od druhu použitých feferóniek.
Na záver ešte premixujeme ponorným mixérom aby sme rozmixovali aj feferónky.

Ešte horúcu zmes nalejeme do pohárikov a zaviečkujeme. 
Sterilizujeme na 85°C 10 minút.

Môj muž najskôr lamentoval, že som mala robiť len z pol dávky, že to nepojeme ani za tri roky. Keď načal prvú fľašku nevedel sa dojesť a teraz som si nie celkom istá či nám pikant vydrží do budúcej sezóny. Taký je dobrý.









6 komentárov:

  1. Škoda že som tento rok už pikant robil, nabudúce vyskúšam podľa Tvojho receptu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nám veľmi chutí, ale na rok musím zasadiť nejaké viac pálivé papričky, ja by som zniesla aj trochu viac štipľavé, tento čo som robila je pikant ale nie super pikant :)

      Odstrániť
    2. Včera som ho robil, na trhu som kúpil červenú papriku aj paradajky, pridal som aj červenú repu, feferóniek som dal viac, až trocha odleží, dam vedieť ako chutí. Pozdravujem 🙂

      Odstrániť
    3. ja sa tiež chystám a tiež ju budem robiť viac ostrú :-)

      Odstrániť
  2. ...aj ja z paradajky vykrajujem "bubáka" :) skúsim pikant podľa tvojho receptu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som tento robila v septembri, spravila som 16 malých pohárov a už nie je ani jeden, nám teda chutí veľmi :)

      Odstrániť