15 novembra 2021

Zabíjačková špecialita môjho detstva.

Dnes som robila Zabíjačkovú špecialitu na ktorú si pamätám ešte z čias môjho detstva.
To bola doba kedy sa každoročne robila zabíjačka v každej rodine, tak to bolo na dedine zvykom. A práve na zabíjačke, raz do roka sa pripravovalo toto jedlo.
V kotline uvarený bôčik sa nakrájal na väčšie kúsky. Do veľkého pekáča sa nakrájalo veľa cibule, cesnak, pridal sa bôčik a bravčová pečeň. Všetko sa osolilo, okorenilo a dobre premiešalo. Zalialo vývarom z kotla a dalo do rúry tak na pol hodinu. Podávalo sa s chlebom, čalamádou alebo kyslou uhorkou. My sme dnes nemali zabíjačku ale pripravili sme si toto jedlo v domácich podmienkach a chutilo všetkým.




Čo budeme potrebovať:

bravčový bôčik
bravčovú pečeň ale použiť môžete aj kuraciu
cibuľu
cesnak
červenú papriku
mleté čierne korenie
rascu
mletú červenú papriku


Bravčový bôčik vcelku dáme variť do vriacej vody. Vodu nesolíme pretože aj na zabíjačke sa v kotline všetko varilo len vo vode, bez soli.
Keď je mäso uvarené, u mňa asi za hodinu, mäso vyberieme a necháme vychladnúť tak aby sme ho mohli nakrájať na väčšie kusy. Vodu v ktorej sa mäso varilo nevylievame, použijeme ho na podlievanie.


Nakrájané mäso dáme do pekáča, osolíme, okoreníme, pridáme veľa nakrájanej cibule a pár strúčikov nasekaného cesnaku a dobre premiešame. Zalejeme vývarom v ktorom sa varilo mäso, prikryjeme alobalom a dáme do rúry asi na pol hodinu. V pôvodnom recepte sa dávala spolu z mäsom aj surová bravčová pečeň nakrájaná na väčšie kúsky ja som ale použila kuraciu pečeň ktorá sa pripravuje len krátko a bála som sa, že cibuľa bude surová. Práve cibuľa keď sa dusí dlhšie zahustí šťavu, preto som kuraciu pečeň pridala až po cca pol hodine a dusila som prikryté ďalších 30 minút.
Potom som už len odokryté nechala vydusiť tekutinu a zapiecť.
Podávame s chlebom, kyslou uhorkou, čalamádou ale môžeme aj so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.



2 komentáre: