06 februára 2022

Polievka z hovädzieho mäsa a špikových kostí

Uvariť dobrú hovädziu polievku nie je ťažké ale vyžaduje to trpezlivosť. Polievka sa varí dlho, čím dlhšie, tým lepšie. Kedysi som si ráno privstala aj o piatej, dala variť mäso, zeleninu som pridala okolo desiatej a na poludnie bola polievka hotová. 
Teraz sa mi veru nechce vstávať a tak polievku varím v sobotu. Od rána až do večera. A v nedeľu už len uvarím slíže. 



Čo budeme potrebovať:

hovädzie mäso na polievku - kližka, rebrá, chvost, krk...
ja používam aj orezky z mäsa ktoré si odkladám do mrazničky 
spolu s kosťami, rebrami... a keď ich je dosť uvarím vývar 
špikové kosti
mrkvu
petržlen
zeler
cibuľu aj so šupkou
petržlenovú, zelerovú vňať
soľ
celé čierne korenie asi 6 guličiek
celé nové korenie asi 3 guličky.
môžete dať strúčik cesnaku, paradajku, kúsok kapusty - hlúb, pór, stopkatý zeler...

Umyté mäso dáme do studenej vody a privedieme k varu. Osolíme, pridáme bylinky a korenie. Celé nové korenie je voňavé preto ho pridávame menej ako celé čierne korenie. Teplotu ihneď znížime a varíme - tiahneme, pomaly 5-6 hodín. Pomalé varenie má za následok dokonalé vylúhovanie všetkých živín a látok, ktoré vývaru dodajú farbu, vôňu a chuť. Čím dlhšie polievku varíme, tým je silnejšia a má intenzívnejšiu farbu a chuť.
Polievka nesmie prudko variť pretože by sa zakalila. Dobrý vývar musí byť číri. Ak sa tekutina v hrnci odparí, dolejeme, ale vždy po troche dolievame studenú vodu.

Asi v polovici varenia pridáme všetku zeleninu. Ja dávam zeleninu celú. Keď je polievka uvarená scedíme ju. Ak treba dosolíme. Mäso môžeme nakrájať do polievky. Takisto zeleninu nakrájame na menšie kúsky a vrátime do polievky. 
Podávame s rôznymi závarkami najčastejšie to sú slíže. Niekto má rád úplne tenučké. V našej rodine sú to skôr trošku hrubšie. A robila som aj pečeňové knedličky. Recept na pečeňové knedličky nájdete TU.

Čo dodať. Dobrý silný vývar je liek. Obsahuje kolagén, aminokyseliny a minerály glukosamin a chondroitín. Nášmu telu poskytne slušnú dávku vápnika, horčíka a fosforu. Má málo kalórií, ale dokáže výborne zasýtiť. A teraz v zime nás krásne zohreje.


A ešte jeden bonus. Špik z kostí. Len tak posolený s kúskom chleba. Aj keď nie každý ho má rád u nás doma si na ňom pochutnávame. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára