25 júna 2022

Utopenci

 

Utopenci sú asi viac mužská záležitosť ako ženská. Aspoň v našej rodine je to tak. 
Ja ochutnám, ale nemôžem povedať, že by to bolo moje obľúbené jedlo. Na druhej strane som rada keď máme niečo takéto v chladničke. Chlapi majú niečo na zahryznutie a ani návšteva nepohrdne.







Čo budeme potrebovať:

1 kg špekačiek 
4-5 väčších cibúľ
cesnak
červenú a žltú papriku
feferónku podľa chuti

Nálev:
1 l vody
1/2 l octu
2 lyžice cukru
1 lyžička soli
3-4 bobkové listy
nové korenie
celé korenie
1/4 lyžičky mletej červenej sladkej papriky
stonka čerstvého ligurčeka

Najskôr si uvaríme nálev. Všetko dáme do jedného hrnca, necháme zovrieť. Pod pokrievkou lúhujeme asi 10 minút potom scedíme a necháme úplne vychladnúť.

- špekačky ošúpeme a pozdĺžne prekrojíme.
- cibuľu očistíme a nakrájame na mesiačiky
- cesnak očistíme a nakrájame na kolieska
- papriku očistíme a nakrájame na pásiky


Všetku zeleninu v miske zmiešame, môžeme pridať aj nakrájanú feferónku ale lepšie je dať feferónku až do pohára. Môžeme ju nakrájať alebo pridať celú.

Do vhodného pohára dáme vrstvu špekačiek, vrstvu zeleniny a striedame až do naplnenia pohára, mierne pritláčame. Posledná vrstva by mala byť zelenina. 
Utopencov zalejeme vychladnutým nálevom a odložíme do komory asi na 7 až 10 dní.





4 komentáre:

  1. Zajtra idem na Michalský jarmok na Myjavu, tam kúpim dobré špekačky a hneď aj naložím podľa Tvojho receptu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nám sa tento spôsob prípravy celkom pozdáva, aj keď väčšinou to pojedia chlapi... ja to moc nemusím :(

      Odstrániť
    2. Výborné sú, vďaka za recept!

      Odstrániť
    3. teší ma, že si vyskúšal :) pochvala patrí Mirovi, odovzdám

      Odstrániť