09 októbra 2022

Bravčový bôčik plnený mäsovou plnkou


Pečený bôčik, pekne prerastený, pečiem najradšej aspoň z troch kg mäsa. Pečiem ho iba v nedeľu, tak aby sme mali na obed, pre hladošov aj na večeru, ale hlavne aby zostalo aj na pondelok. Aby som nemusela v pondelok variť. 
A taký bôčik je výborný aj na studeno, s chlebom a kyslou uhorkou. Vždy dúfam, že sa nezje všetko a ja odložím kúsok aj do mrazničky ale to sa mi ešte nikdy nepodarilo. 



Čo budeme potrebovať:

bravčový bôčik, ten môj mal 2,70 kg
soľ
cibuľa

na potretie:

cesnak
2 lyžice oleja
2 lyžice vody
mleté čierne korenie
drvená rasca
mletá červená paprika
sušený tymián
soľ

Cesnak pretlačíme, pridáme koreniny a vymiešame redšiu kašičku.

na plnku:

500 g mletého bravčového mäsa (orez, plecko)
cesnak
soľ
mleté čierne korenie
drvená rasca
sušené čili
petržlenová vňať
a asi 1 dl ľadovej vody


Na plnku použijeme mäso ktoré nie je príliš suché. My kupujeme u nášho mäsiara plecko, krkovičku asi tak 5 kg. Doma si ho naporcujem. Na pečenie, na rezne a orez to sú kúsky mäsa ktoré okrajujem a použijem  na dusenie, alebo mi ich manžel pomelie. Všetko zabalím a dám do mrazničky.

Plnku si pripravíme zmiešaním mletého mäsa s koreninami a petržlenovou vňaťou. Po troche pridávame ľadovú vodu a najlepšie rukou hnetieme tak dlho až získame kompaktnú hmotu.


Bravčový bôčik si urovnáme a na jednej strane popod kožu urobíme tenkým nožom kapsu. Kapsu naplníme mletým mäsom a zašijeme. Zašívanie bravčového bôčika ide dosť ťažko hlavne cez hrubú kožu, preto ja už roky používam jednu skvelú metódu ktorej hovorím vyšívanie. Cez otvor napichám kovové ihlice a tie spojím potravinárskym špagátom. Po upečení stačí ihlice vytiahnuť a niť ľahko odstrániť. Netreba nič strihať a určite sa vám nestane, že pri obede vyťahujete z mäsa zabudnuté nitky.


Keď máme mäso naplnené a zašité potrieme ho zmesou ktorú sme si pripravili z korenín, cesnaku, oleja a vody. Kožu môžeme zľahka narezať. 


Takto pripravený bôčik vložíme do vhodného pekáča, pridáme dve cibule nakrájane na mesiačiky, podlejeme máličko vodou a vložíme do rozpálenej rúry na maximum asi na 10-15 minút. 
Potom pekáč vyberieme, ak treba môžeme ešte trochu podliať, zakryjeme a dáme piecť na 160°C asi na 4 hod.
Keď je mäso upečené, odokryjeme ho, zvýšime teplotu a už len zapečieme.


Keď mäso trošku vychladne, vyberieme ihlice, odstránime niť a môžeme krájať.
Mäso preložíme do inej nádoby, do pekáčika v ktorom sa mäso pieklo prilejeme trochu vody a špachtľou pooškrabujeme všetky pripečené zvyšky mäsa a cibule. Prelejeme do kastrólka a povaríme, ak treba ochutíme a máme fantastický sóc na polievanie.
Ja som robila zemiakovú kašu a zeleninový šalát.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára