02 marca 2014

Pstruh na dva spôsoby

dostali sme dvoch krásnych pstruhov... ryby miluje celá naša rodina, tak som ich oboch pripravila, každého trochu inak... jedného s hríbovou plnkou a druhého s pečenou zeleninou... oba spôsoby prípravy sú výborné, jednoduché a hlavne rýchlo hotové...

budeme potrebovať :
*  pstruha vypitvaného, umytého  *  citrón  *
*  bylinky, najlepšie čerstvé, napr. petržlenovú vňať, tymián  *  soľ  *  mleté čierne korenie  *
a na plnku:
*  cibuľu, aspoň dve veľké  *  šampiňóny čerstvé  *  slaninu údenú  *
*  asi dve lyžice strúhanky  *  soľ  *  rascu celú  *  mleté čierne korenie  *

manžel priniesol od kamaráta dvoch pstruhov, ráno vylovených a očistených... kamarát mi k nim priložil aj rybaciu pečienku, vraj ju môžem použiť na naplnenie... nechala som si poradiť a vznikol tento recept





Plnka: 
dve veľké cibule nakrájame na mesiačiky a osmahneme na masti len tak zľahka, pridáme pokrájanú rybaciu pečienku, na kocky (alebo inak) nakrájanú slaninu a šampiňóny... ja som mala také celkom drobučké, tak som ich ani nekrájala, použiť môžeme akékoľvek iné hríby
osolíme, okoreníme, orascujeme a krátko restujeme... asi tak 10 minút, potom pridáme petržlenovú vňať, tymián, posypeme asi dvoma polievkovými lyžicami jemnej strúhanky a restujeme už len pár minút... odstavíme, ochutnáme, ak treba osolíme a okoreníme a necháme mierne vychladnúť

pstruha umyjeme, osušíme, osolíme aj zvnútra a naplníme plnkou, ja som ešte pridala vetvičky tymiánu... plnku ktorá mi zostala som dala po jednej strane a predvarené a popredu zapečené zemiaky po druhej strane...
 









pstruha aj plnku pokvapkáme citrónom a na pstruha dáme kúsky masla











pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 10 minút, potom môžeme zvýšiť teplotu a piecť ešte 5 minút. alebo použijeme gril














druhý spôsob prípravy pstruha je ešte jednoduchší... najskôr si načistíme zeleninu, všetko čo máme doma a čo máme radi, zeleninu krájame na hrubo... ja som dala mrkvu, petržlen, alebo paštrnák, cibuľu, papriku, rajčiny, cesnak v šupke - pokvapkáme olejom, osolíme, orascujeme, okoreníme, pridáme tymián a dáme do vyhriatej rúry cca na 25-30 minút 
umytého pstruha osušíme, osolíme aj zvnútra, pokvapkáme citrónom, preložíme na pekáč k upečenej zelenine, navrch položíme kolieska citróna, kúsky masla a vetvičky tymiánu a dáme piecť na 200°C asi na 15 minút. 

upečeného pstruha môj muž vykostil a zbavil kože, nieže by mi koža vadila, ale v tomto prípade mi to tak vyhovovalo... stačí pokvapkať citrónom a môžem jesť len tak vidličkou výbornú rybku a chrumkavú zeleninu... 


2 komentáre:

  1. Toto vyzera nadherne. Poslem aj mamine a sestre, urcite sa im to bude pacit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miška, ďakujem... ja robím ryby väčšinou len tak jednoducho, s plnkou moc nerobím, ale táto plnka presne ulahodila na moje chute tak dúfam, že bude chutiť aj vašim ak skúsia urobiť :-)

      Odstrániť