medvedí cesnak u nás rastie všade, dokonca rastie aj v našej záhrade takže sme na jar celkom slušne zásobený... o takomto čase je u nás v kuchyni medvedí cesnak pečený - varený... doslova :-) a takýto koláč by som mohla robiť každý deň...
Čo budeme potrebovať:
Cesto: 250g múky hladkej * 250g múky polohrubej * 1/2 kocky droždia * za hrsť ovsených vločiek * 300 - 350ml vlažnej vody * soľ
vajce na potretie * semienka na posypanie
Plnka: medvedí cesnak * cibuľu * tvrdý syr, alebo Nivu * trochu kyslej smotany
mleté čierne korenie * soľ
vo vlažnej vode rozmiešame droždie, pridáme obe múky, za hrsť ovsených vločiek a soľ, zamiesime cesto a necháme ho vykysnúť
medvedí cesnak umyjeme a pokrájame... na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme
medvedí cesnak a len krátko orestujeme, pridáme na kocky nakrájaný
ľubovoľný syr, ja som použila údený, výborný je plesňový...
pridáme
dve lyžice kyslej smotany, mleté čierne korenie, solíme opatrne podľa
toho aký slaný je syr... len prehrejeme, syr by mal ostať nerozpustený
vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu alebo formy tak, aby
presahovalo cez formu, do stredu dáme vychladnutú plnku a ešte môžeme
posypať nakrájaným syrom, okraje cesta zarovnáme a prehneme smerom
dovnútra
zo
zvyškov cesta povykrajujeme rôzne tvary a ozdobíme nimi koláč, potrieme
rozšľahaným vajcom, posypeme sézamom, kmínom, ľanovými semienkami...
necháme podkysnúť
a dáme piecť do vyhriatej rúry na 250°C asi na 15 minút... z tohto množstva vyjde jeden veľký plech alebo dva väčšie gulaté
Koláč vyzerá úžasne! Hneď by som si dala. Myslíš, žeby sa dal urobiť aj z jarnej cibuľky s vňaťkou? U nás medvedí cesnak žiaľ nemáme :/
OdpovedaťOdstrániťja sa priznám, že vňať z jarnej cibuľky nemám rada tepelne upravenú... neviem čím to je ale mne to nechutí, takže jarná cibuľka áno ale bez vňate... vňaťku dávam do nátierok na chleba :) ale to sú moje chute....
Odstrániťja tento koláč robievam aj so špenátom, alebo mangoldom, brokolicou, pórom... dá sa to všelijako obmieňať...