15 mája 2014

Karfiolové placky s bravčovým soté a uhorkami s jogurtom

už dávno nerobím len klasické zemiakové placky, výborné sú nielen z cukety alebo brokolice ale aj z karfiolu... aj keď vyprážanie placiek ma nebaví ani trochu, raz za čas sa nechám ukecať a urobím, no a keďže sme len dvaja tak to zas až taká veľká robota nie je... dnes sme si prácu podelili... ja som spravila placky a soté a manžel urobil plnú misu šalátu, ktorý mimochodom obaja veľmi ľúbime a jedávame ho nielen ako prílohu ale aj len tak, samotný...


 Čo budeme potrebovať:

na placky:       
karfiol asi 500g  
1 väčšia mrkva   
1 väčší zemiak  
2 vajcia
1 lyžica hladkej múky
2-3 lyžice strúhanky
soľ
mleté čierne korenie 
petržlenová vňať




 
 na bravčové soté:    
bravčové karé alebo stehno
šampiňóny
soľ
mleté čierne korenie
sójová omáčka
cesnak

alebo akékoľvek obľúbené
korenie

na šalát:    
uhorky
jogurt
cesnak
cibuľa
soľ
 mleté čierne korenie
kôpor 








_______________________________________________________________

karfiolové placky sa môžu robiť z predvareného ale aj surového karfiolu... robievam tak i tak a oba spôsoby sú dobré, tentoraz som robila zo surového karfiolu... 
karfiol, zemiak a mrkvu nasrúhame na hrubšie, pridáme všetky ostatné suroviny a dobre premiešame... necháme chvíľu odstáť, ak je cesto husté môžeme pridať trošku mlieka, ak je riedke zahustíme strúhankou... 
na panvici rozpálime olej a kladieme lyžicou malé kôpky, ktoré osmažíme na oboch stranách

na bravčové soté si nakrájame mäso na rezance, osolíme, okoreníme, pridáme sójovú omáčku a zalejeme olejom... dáme do uzatvárateľnej nádoby a odložíme na pár hodín do chladničky... ja si takto naložím mäso a mám ho v chladničke aj tri dni a používam ho na prípravu rýchlej večere... 
mäso prudko orestujeme na oleji, pridáme roztlačený cesnak a šampiňóny nakrájané na plátky a krátko opražíme... na záver pridáme petrželku, ochutnáme a  ak treba dokoreníme

a ešte šalát - predovšetkým potrebujeme veľmi hustý, kvalitný jogurt, najlepšie grécky... ak ho nemáme, poradíme si veľmi ľahko, kvalitný jogurt necháme stiecť cez sitko na ktoré sme ešte dali plátienko najlepšie cez noc, alebo aspoň pár hodín... získame tak krásny tuhý jogurt
uhorky očistíme a škrabkou nastrúhame dlhé pásiky ale len z pevnej časti, jadierkovú časť do šalátu nedávame... necháme chvíľu postáť, potom v rukách mierne vyžmýkame, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak, osolíme, okoreníme, pridáme jogurt, za hrsť nasekaného čerstvého kôpru,  zamiešame a dáme vychladiť


 karfiolové placky sú výborné len tak samotné a ešte lepšie so šalátom z jogurtu a uhoriek

no a pre tých ktorým placky nestačia pridáme bravčové soté so šampiňónami

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára