Momentálne máme špargľové obdobie, včera to bolo risotto so špargľou, dnes prišla na rad špargľová krémová polievka a zapekaná špargľa... je to taká rýchlovka, rýchlo navarené, rýchlo zjedené a na počudovanie toto jedlo má rád aj môj muž
Čo budeme potrebovať:
špargľu
tenké plátky prerastenej slaniny
tvrdý syr
kyslá smotana
vajíčko
soľ
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
petržlenová vňať
Príloha:
varené zemiaky
vajce na tvrdo
Špargľu očistíme, najlepšie škrabkou na zeleninu... ja to robím
tak, že si špargľu položím na dosku a od hlavičky až po spodok škrabkou
oškrabem drevnaté časti, mám tak istotu, že sa mi krehká špargľa nezlomí.
Keď je všetka špargľa očistená, odkrojíme drevnaté konce. Škoda
ich vyhadzovať. Dávam ich variť spolu so špargľou. Uvarenú špargľu vyberieme,
drevnaté končeky vyhodíme a vývar použijeme na polievku.
Tentokrát som krájala špargľu na 3x, vrch s hlavičkou som použila
na zapečenie, strednú časť na polievku a spodné končeky som vyhodila...
Špargľu dáme do vriacej osolenej vody asi na 5 minút, vyberieme a
necháme odkvapkať.
V
kyslej smotane rozmiešame vajíčko, osolíme, okoreníme, pridáme nastrúhaný
muškátový oriešok a touto zmesou zalejeme špargľu.
Dáme
piecť na 200°C asi na 25-30 minút, na záver ešte môžeme posypať nastrúhaným
syrom a už len zapečieme.
Podávame s varenými zemiakmi a vajíčkom na tvrdo.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára