mäsové rolády pripravujem veľmi rada a aj si pri nich rada vymýšľam rôzne kombinácie a tie sú nekonečné... na roládach je fajn to, že sú dobré teplé ako hlavné jedlo, ale častokrát sú ešte lepšie studené, padnú vhod pri nečakanej návšteve a vy ste za hviezdu keď z chladničky vytiahnete nielen chuťovo výbornú ale aj na pohľad peknú mäsovú roládu...
túto roládu z mletého mäsa som robila s prídavkom cukety, ktorá jedlu pridá na šťavnatosti...
Čo budeme potrebovať:
800g mleté bravčové plecko * 5 starších rožkov * 1-2 cibule * 4-5 strúčikov cesnaku
2-3 vajcia * za hrsť hríbov
mleté čierne korenie * rasca drvená * paprika červená sladká * soľ
bylinky - petržlen, tymián, kmín
mladú cuketu * 500g kuracie prsia
Na prílohu:
zemiaky * tekvica hokaido * olej * soľ * bylinky
bravčové mäso nakrájame na kocky a rozkutrujeme alebo pomelieme
rožky namočíme a vyžmýkame, môžeme v mlieku ale postačí aj vo vode
cibuľu očistíme a nasekáme, cesnak očistíme
hríby očistíme, nakrájame, zalejeme vriacou vodou, necháme pár minút postáť, potom scedíme a prepláchneme studenou vodou
všetko vložíme do kutrovača a rozkutrujeme, alebo pomelieme mlynčekom, aj mäso
pridáme vajíčka, koreniny a posekané bylinky a dobre premiešame
ak je zmes riedka pridáme strúhanku, ak moc hustá pridáme vajce
mladú cuketu umyjeme a škrabkou, alebo pomocou rovného strúhadla nakrájame na tenké plátky
kuracie prsia nakrájame na hrubšie pásiky
na dosku dáme fóliu, alebo alobal... fóliu ak budeme robiť v parnom hrnci, alobal ak budeme piecť v rúre
na fóliu rozprestrieme mäsovú hmotu v asi 2cm vrstve
na mäso poukladáme vo viacerých vrstvách cuketu, trochu ju osolíme a okoreníme priečne cez cuketu položíme kuracie pásiky, ktoré sme osolili a okorenili
roládu opatrne zvinieme tak, že oba konce k sebe pritlačíme a fóliou pevne obtočíme, konce zaviažeme motúzikom
roládu dáme do parného hrnca a paríme cca 50 minút
kto nemá parný hrniec môže roládu zavinúť do alobalu (bez fólie) alebo urobí roládu vo forme na srnčí chrbát a dá piecť do rúry
ako prílohu som dala piecť zemiaky a tekvicu hokaido, ktorú som nasekala, poliala olejom, osolila, pridala tymián, dobre zamiešala, zakryla alobalu a dala piecť na 180°C asi na hodinku
hokaido sa nešúpe, stačí ho prekrojiť, vydlabať dužinu a nasekať na menšie kúsky, šupa ktorá je inak veľmi tvrdá, pečením zmäkne
na záver som zemiaky odhrnula na bok a na pekáčik pridala už hotovú roládu a dala na 10 minút zapiecť
a čo sme nezjedli v nedeľu to si ten môj zobral do práce len tak s chlebom :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára