16 augusta 2018

Lúpané paradajky vo vlastnej šťave

Tento rok sa veľmi darí paradajkám. Máme ich na rozdávanie. Ale ako to už býva, každý komu ich núkam má dosť vlastných. Tak robím čo môžem a zaváram ale aj mrazím. 
Našťastie my sme veľmi paradajkový tak všetko čo spracujem sa u nás bez problémov minie. Paradajková šťava, pretlak, lúpané paradajky ale aj mrazené spolu s paprikou v zime používam miesto leča.




Tohto roku máme na záhrade 5 druhov paradajok. Tie dlhé San Marzano sú vhodné na sušenie. Najviac ľúbim obrovské mäsité paradajky a býčie srdcia - majú šťavnatú, mäsitú dužinu a málo zrniečok, sú ideálne na lúpané paradajky. Ešte pestujeme úplnú klasiku akou je odroda Tornádo a máme aj malé strapcové paradajky tie sú dobré na pečenie.


Toto je jedna paradajka len tak pre ilustráciu. Mali sme aj väčšie, len som ich nefotila, lebo sme sa na ne hneď vrhli a zjedli len tak posolené.
Tieto veľké mäsovky majú výhodu, že majú málo zrniečok a dajú sa ošúpať aj bez obarenia horúcou vodou. Pravda, musia byť úplne zrelé.
Skôr než začnem preberiem paradajky ktoré chcem spracovať. Na jednu kôpku dám pekné, tvrdé paradajky ktoré budem lúpať. Ostatné len umyjem nakrojím, hodím do hrnca a dám variť. Pre farbu pridávam aj červenú repu.

A pustíme sa do lúpania. Klasicky sa to robí tak, že paradajky zalejeme vriacou vodou, nožom narežeme a šupku stiahneme.
Ja nato používam taký trik - paradajky umyjem, dám do plastovej nádoby alebo sáčku a vložím na 2-3 hodiny do mrazáku. Potom zalejem horúcou vodou z vodovodu, nožíkom vyrežem kostrnku a rukou stiahnem šupku. Ide to ako po masle.
Olúpané paradajky prekrojím a stred vyberiem. Pevnú dužinu nakrájam na menšie kúsky a dávam do misky.
Keď mám plnú misku nalúpaných, nakrájaných paradajok odložím si ich bokom  a všetok odpad, vybratú dužinu, dám do hrnca k paradajkám ktoré sa už varia. Ponorným mixérom ich rozmixujem. 

Keď sú paradajky celkom rozvarené a rozmixované precedím ich cez sitko aby som sa zbavila prípadných zrniečok a do tohto základu pridám nakrájané lúpané paradajky a nechám už len prevrieť.

Plníme do čistých menších fliaš. Zavaríme pri teplote 100°C asi 5-10 minút.

Ja tento polotovar používam ako základ omáčky na špagety, 
na pizu, pod mäso...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára