Krémeše som nerobila možno aj tridsať rokov. Kedysi to bol celkom moderný zákusok. Rýchlo hotový a aj rýchlo zjedený. Robievala som ho na celý plech a veru dlho nevydržal.
Teraz si môj muž zmyslel, že by si dal krémeš. Tak som upiekla, aj keď len taký malý a jedli sme ho tri dni. A zas bude na pár rokov pokoj.
Čo budeme potrebovať:
2 lístkové cestá
Karamelová plnka:
1 l mlieka
2 karamelové pudingy
2 Zlaté klasy
asi 4-5 lyžíc cukru
2 vanilkové cukry
2 žĺtky
2 bielky
2 šľahačky
2 stužovače šľahačky
čokoládovú polevu
a ovocie
Najprv si dáme upiecť lístkové cesto. Ja kupujem už rozvaľkané, je s nám menej roboty.
Jedno cesto preložíme na plech, popicháme vidličkou a dáme piecť na 200°C asi 10 minút.
Druhé cesto pokrájame na štvorce alebo obdĺžniky a dáme tiež upiecť.
Ja som piekla z polovičnej dávky, čiže z jedného lístkového cesta.
Karamelová plnka:
Asi 3/4 mlieka spolu s cukrom dáme variť. Vo zvyšku mlieka rozšľaháme žĺtka, puding a Zlatý klas. Vylejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Necháme ho úplne vychladiť. Aby sa nám nevytvorila na povrchu šupa, prikryjeme horúci puding potravinárskou fóliou.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zašľaháme ho do studeného pudingu. Dáme do chladu.
Šľahačku vyšľaháme spolu so stužovačom a môžeme začať pripravovať krémeš.
Na upečený, vychladnutý plát lístkového cesta navrstvíme karamelovú plnku, potom šľahačku, urovnáme a na vrch poukladáme kúsky lístkového cesta. Dáme do chladu na 1-2 hodiny.
Hotový krémeš nakrájame a môžeme ho ľubovoľne ozdobiť, prípadne nezdobiť vôbec. Niekto vrch len pocukruje, niekto poleje čokoládou. Ja som vrch len čokoládou pofŕkala.
A môžeme pridať aj ovocie. Je to fakt moc dobré, napr. s čučoriedkami a jahodami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára