26 apríla 2019

Ruské vajce


Ruské vajce mám veľmi rada ešte z čias študentských.  Chodili sme do lahôdok na šalát s rožkom, alebo zákvas a k tomu veľký slaný rožok, alebo na ruské vajce.

Ja si občas spravím ruské vajce doma aj s domácim šalátom.

Ruské vajce si môžete pripraviť len tak do misky, alebo urobiť hoci aj 10 vajec na veľký tanier a pohostiť návštevu.








Čo budeme potrebovať:

vajcia uvarené na tvrdo

na šalát:
200 g diétnej salámy
1 väčší zemiak uvarený v šupke
1 vajce uvarené na tvrdo
100 g mrkva
100 g kukurica
100 g hrášok

na dresing:
200 ml  majolky
1-2 lyžice kyslej smotany
1-2 lyžice nálevu z kyslých uhoriek (alebo horčicu)
soľ
mleté čierne korenie

na ozdobu:
kyslú uhorku
kápiu naloženú v oleji
hrášok
suchú salámu alebo šunku


Šalát:


Zemiaky v šupke uvaríme a vychladnuté nakrájame na drobno. Mrkvu nakrájame na drobno a uvaríme. Uvaríme aj hrášok a kukuricu. Ja používam mrazenú zeleninu.
Uvarenú, vychladnutú zeleninu pridáme k zemiakom, pridáme nakrájanú salámu, nakrájané vajíčko na tvrdo. Zalejeme dresingom, zamiešame a dochutíme soľou a korením.

Dresing:

Majolku a kyslú smotanu zmiešame, prilejeme nálev z kyslých uhoriek a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Miesto nálevu môžete použiť horčicu.
Niekoľko lyžíc dresingu si odložíme na ruské vajce.

Ruské vajce:


Do vhodnej misky dáme vrstvu šalátu, na vrch uložíme prekrojené vajce na tvrdo, zalejeme dresingom a ozdobíme salámou, kyslou uhorkou, kápiou a hráškom.


Ja robím ruské vajcia aj do plochých okrúhlych misiek s viečkom. Dobre sa skladujú a v chladničke vydržia niekoľko dní. Aj keď je pravda, že nerobím toho veľa, pretože sa riadim zásadou radšej nech je málo ako by sa malo vyhodiť.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára