V tomto období v našej kuchyni kraľuje medvedí cesnak. Nátierka, polievka, pesto, dnes kysnutý posúch, zajtra kuracie soté. Muž varil hríbovú polievku z minuloročných dubákov a aj do tej pridal medvedí cesnak.
Ale tak to má byť. Keď je sezóna medvedieho cesnaku treba ju naplno využiť.
Čo budeme potrebovať:
300g chlebovej múky
300g hladkej múky
za hrsť ovsených vločiek
1/2 kocky droždia
300ml vlažnej vody
asi 2 lyžice oleja
lyžica soli
a ešte:
kyslú smotanu
slaninu
cherry paradajky
nastrúhaný syr
soľ
mleté čierne korenie
medvedí cesnak
a olej
Do veľkej misy nalejeme 300 ml vlažnej vody a pridáme droždie. Vidličkou rozmiešame. Keď sa droždie rozpustí pridáme múku, vločky, olej a soľ. Zamiesime cesto, prikryjeme a necháme vykysnúť.
Medvedí cesnak preberieme, umyjeme a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme. Počas mixovania pridáme trochu oleja. Na záver mierne osolíme.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 - 3 bochníky. Ja som cesto rozdelila na dva väčšie a jeden malý bochníček. Z dvoch som urobila koláče a z toho maličkého posúch k hríbovej polievke ktorú navaril manžel.
Každý koláč potrieme kyslou smotanou, osolíme a okoreníme. Na vrch lyžicou poukladáme rozmixovaný medvedí cesnak a posypeme nadrobno pokrájanou slaninkou. Vrch posypeme nastrúhaným syrom.
Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 220°C asi na 15 minút.
Z malého bochníčka som upiekla malý posúch k polievke. Cesto som potrela olejom, na vrch som poukladala celé lístky medvedieho cesnaku, cherry paradajky a plátky prerastenej slaniny.
Tento koláč vyzerá skutočne skvelo!
OdpovedaťOdstrániťďakujem, on aj chutí skvelo :-)
Odstrániť