03 januára 2022

Hrebene s kysnutého cesta s tvarohom a marhuľovým džemom

Kysnuté koláče môžem v našej rodine piecť po celý rok a nikdy sa neomrzia. V lete s čerstvým ovocím, v zime s kompótom alebo džemom. Tentoraz som robila s tvarohom a marhuľovým džemom.



22.10.2021


Čo budeme potrebovať:

na cesto:
500g polohrubej múky
20g čerstvého droždia - 1/2 kocky alebo 1 bal. sušeného droždia
70g cukru
1 vanilkový cukor
250 ml mlieka
80g masla
1 vajce
štipku soli 

na plnku:
250 g tvarohu
vanilkový cukor
práškový cukor podľa chuti
1 lyžicu Zlatého klasu

a ešte
marhuľový džem

vajíčko na potretie

Z uvedených surovín zamiesime cesto. Za mňa cesto miesi robot. Zásada je, že všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Mlieko má byť vlažné, nie horúce, maslo zmäknuté ale aj vajce a múka by nemali byť studené.

Všetky suroviny vložíme do misy robota a necháme miesiť asi 15 min. Ak používame sušené droždie to prisypeme k múke, ak používame čerstvé droždie to najskôr rozpustíme v mlieku.

Vymiesené cesto prikryjeme a necháme vykysnúť asi 1 hod.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme a nakrájame na štvorce asi 10 x 10 cm. Na jednej strane nakrojíme pásiky. Na druhú stranu rozotrieme lyžicu džemu. Použiť môžeme aj kompót. Na džem dáme tvarohovú plnku. 

Okraje potrieme vajíčkom, prehneme a vidličkou postláčame z troch strán. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom.


Pečieme na 180°C asi 20 minút.

Ešte horúce pocukrujeme.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára