15 apríla 2023

Jablkový koláč


Hrnčekové koláče pečiem rada. Sú to väčšinou veľmi rýchle koláče ktoré stačí zamiešať, vyliať na plech a upiecť.
Aj tento koláčik je veľmi variabilný. Ešte teplý potrieť džemom, poliať čokoládou alebo posypať orechmi, kokosom... skrátka čo máte práve po ruke.
Koláčik je voňavý a šťavnatý.




Čo budeme potrebovať:

1 šálku alebo pohár s obsahom 200 ml

1 a 1/2 šálky polohrubej múky
1 šálku trstinového cukru
2 vajcia
1 šálku mlieka
1/2 šálky oleja
1 vanilkový cukor
2 lyžičky škorice
2 lyžice kakaa
1 lyžička sódy bicarbóny
1 prášok do pečiva
a
2 šálky nastrúhaných jabĺk

a ešte:
džem na potretie


Múku a všetky sypké prísady zmiešame v miske.
Vajcia s cukrom vymiešame pomocou mixéra do peny, pridáme olej. Postupne pridávame sypkú zmes a mlieko. Nakoniec len zamiešame nastrúhané jabĺčka, ktoré jemne vyžmýkame aby sme ich zbavili prebytočnej tekutiny. 
Stredne veľký plech vymastíme a vysypeme múkou. Na plech vylejeme cesto a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 45 minút. Keď sa koláč oddeľuje od stien plechu je upečený, ale test špajdľou to istí.

Ešte horúci koláč potrieme džemom. Ja som použila čerešňový vlastnej výroby.



 poleva: 
150 - 200 g čokolády
asi 200 ml kyslej smotany

Čokoládu rozpustíme, môžeme aj v mikrovlnke ale veľmi opatrne aby nezhorela. Ešte do horúcej pridávame po lyžičkách kyslú smotanu a dobre zamiešame.
Čokoládu môžeme použiť akúkoľvek. Ja som použila várovú a zbytky veľkonočných figúrok. Aj kyslú smotanu môžete použiť podľa svojho uváženia. Čím menej smotany pridáte, tým viac to bude poleva a čím viac smotany pridáte tým viac to bude krém. 
Koláčik môžete ozdobiť ľubovoľne - čoko polevou, nastrúhanou čokoládou, posypaný grankom, orechmi, kokosom... fantázii sa medze nekladú.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára