07 júla 2018

Mäsová polievka s hríbami a krúpami


Môj muž je vášnivý hubár ale tohto roku sa mu moc nedarí. U nás hríby nerastú. Sem tam niečo donesie, ale dubákov len pár.
Ja som zástanca pravidla - najskôr sa najesť až potom konzervovať na zimu, a to sa týka všetkého, ovocia aj zeleniny. 
A keď tých hríbov nebolo tak veľa uvarila som túto polievku a bola fakt výborná. Silná hustá, taká aká nahradí aj druhé jedlo.









Čo budeme potrebovať:

mäso na polievku - morčacie droby, ale použiť môžete aj bravčové rebrá, 
alebo hovädzie na polievku 

mrkvu
petržlen
mladú cibuľku
cesnak
zemiaky
hríby
krúpky
soľ, drvenú rascu
petrželku, oregano



Polievku varíme v dvoch krokoch.
Najskôr si uvaríme vývar. Mäso, mrkvu, petržlen, strúčik cesnaku a cibuľku pomaly varíme v osolenej vode tak, ako keď varíme slepačiu polievku.

Keď je mäso mäkké, asi po 2 hodinách, vývar scedíme, mäso oberieme a nakrájame - natrháme na menšie kúsky. Nakrájame aj mrkvu a petržlen. Mäso a zeleninu odložíme bokom.

Krúpky dobre prepláchneme pod horúcou vodou. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Hríby očistíme a sparíme vriacou vodou. Do čistého vývaru dáme variť nakrájané zemiaky, hríby a krúpky. Pridáme aj viazaničku byliniek.

Keď sú zemiaky aj krúpky uvarené vrátime do polievky uvarenú mrkvu, petržlen a mäso. Polievku dochutíme soľou a korením. Na tanieri ozdobíme petrželkou.



2 komentáre:

  1. Ta polievka potrebuje trosku madarskej alebo spanielskej vonavej cervenej papriky - jeme aj ocami :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite jeme aj očami a ja milujem farby na tanieri, ale jeme aj "nosom" a táto polievka krásne vonia hríbami a bylinkami, ale paprika určite nič nepokazí :)

      Odstrániť