08 septembra 2020

Zemiakové šúľance s tvarohom a slivkovou omáčkou

Šúľance sslivkovou omáčkou je variant slivkových gúľ pre lenivé gazdinky. A to je môj prípad. Nakoniec som si ale nie celkom istá či tento spôsob nie je ešte lepší. Kombinácia opečených šúľancov, tvarohu a sliviek bola úplne úžasná, príprava jednoduchá a rýchla, čo tiež nie je zanedbateľná položka. 
Suma sumárum toto jedlo vyšlo úplne perfektne.   








Čo budeme potrebovať:

800 g v šupke uvarených zemiakov
asi 250 g hrubej múky
1 vajce
štipku soli

na omáčku:

slivky
trstinový cukor 
mletú škoricu
kvapku rumu 

a tvaroh


Slivková omáčka:
umyté odkôstkované slivky zasypeme cukrom a dáme na mierny oheň variť. Miešame pokiaľ nepustia dosť šťavy, potom zakryjeme a dusíme. Ak treba podlejeme vodou. Omáčka nemá byť hustá ako lekvár. Pridáme mletú škoricu a kvapku rumu pre vôňu.


Zemiaky si dáme variť vopred, najlepšie večer.

V šupe uvarené a vychladnuté zemiaky postrúhame, alebo pretlačíme, pridáme vajíčko, múku a soľ. Vypracujeme cesto. Ak je cesto moc lepivé pridáme ešte múku.

Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Keď zovrie, pridáme lyžicu soli. 


Z cesta vyformujeme tenší šúľok ktorý krájame na asi ako prst hrubé kúsky. Rukou ich ešte prešúľame aby mali pekný tvar. Dôležité je aby boli približne rovnaké aby sa rovnomerne uvarili.
Šúľance hádžeme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch varíme ešte asi 5 minút, podľa veľkosti šúľancov. 
Šúľance pomocou sitka vyberieme, necháme odkvapkať. Vysypeme ich do misky na vrch dáme lyžicu masla alebo masti a trochu ich popretriasame aby sa maslom obalili. 


Šúľance môžeme pred podávaním opražiť na masti alebo oleji.

Šúľance podávame posypané hrudkovým tvarohom a poliate slivkovou omáčkou.
Ak nemáte čerstvé slivky na výrobu omáčky môžete použiť aj kompót alebo slivkový lekvár rozriedený vodou, ochutený škoricou a prevarený.
 


                                  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára