08 októbra 2021

Tatársky biftek

Tatársky biftek je, aj keď sa to nezdá, jedlo mojich študentských  čias. Pri stole aj 5-6 ľudí, jeden tatarák a 20 hrianok.  Na viac nebolo peňazí, ale pivo muselo byť. 

Aj neskôr, už s mojim mužom sme chodili na tatarák do reštaurácie. Potom mali reštaurácie zákaz podávať surové mäso, tatarák zmizol z jedálnych lístkov, tak sme si ho občas pripravovali doma. Lenže za socíku bola hovädzia sviečková  podpultový tovar, teraz je zas veľmi drahá ale raz za čas si tatársky biftek aj tak doprajeme. A dobrý tatarák sa dá pripraviť aj z falošnej sviečkovice. A pripraviť ho vôbec nie je ťažké.





Čo budeme potrebovať:

asi 300 g hovädzej sviečkovice
2 lyžice horčice
2 lyžice kečupu
1-2 žĺtka
malú cibuľu
soľ
mleté čierne korenie
worcesterovu omáčku

hrianky a cesnak

Mäso na biftek môžeme najemno pomlieť alebo nakrájať. Najskôr mäso nakrájame na čo najtenšie plátky, potom na pásiky a nakoniec na malinké kocôčky. Nakoniec môžeme mäso rozotrieť plochou stranou noža. 
Pridáme všetky prísady okrem cibule, dobre zamiešame a pridáme cibuľu.
Pri príprave tataráku je dobré začať s menším množstvom prísad, napr. dáme iba lyžicu kečupu a horčice. Všetko zamiešame, necháme pár minút odpočívať, ochutnáme a dolaďujeme.
U nás ochutnávame spolu s manželom, tak aby sme tatarák vyladili podľa našich chutí. 
Teraz som napr. pridala trochu mletého kmínu, pridať môžete mletú sladkú aj štipľavú papriku, niekto pridáva chili, skrátka treba si tatarák doladiť podľa seba.
Ak sa bojíte surového žĺtka môžete ho nahradiť olejom. Ja osobne olejový neodporúčam pretože býva veľmi aromatický, ale je veľa druhov takže každý podľa seba. Ja žĺtka dávam bez obáv pretože máme vlastné domáce bio vajcia.

Základ úspechu dobrého tataráku je samozrejme kvalitné mäso ale aj veľmi dôkladné premiešanie všetkých surovín. 

Tatarák je dobre nechať odležať aspoň 10 - 15 minút aby sa chute dobre prepojili a zatiaľ si pripravíme hrianky.
Neskúšajte k tataráku podávať hrianky pripravené v hriankovači. Nebude to dobré. Ja som to spravila len raz a stačilo. K tatarskému bifteku musia byť podávané klasické hrianky zo staršieho chleba prudko osmažené na oleji alebo masti a riadne pošúchané strúčkom cesnaku. Ak budete pripravovať tatarák pre návštevu nikdy ho vopred nenatierajte na hrianky.

Ak sú to priatelia alebo rodina stačí dať na stôl tanier hrianok, misku s tatarákom a každému tanierik s nožom a cesnakom nech si každý natrie hrianku ako má rád.    



2 komentáre:

  1. Mňam, občas ho pripravujem, ale vždy len z pravej sviečkovice.
    Ten Tvoj vyzerá výborne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :-) my občas aj z falošnej sviečkovice ale to musí byť fakt krásny kus mäsa

      Odstrániť