01 júla 2023

Cesnakové kvetné stonky a ich využitie v kuchyni

Zas prišiel čas povylamovať kvetné stonky cesnaku. Ak by som ich nevylámala, cesnak by išiel do kvetu a do semena.  Hlavičky cesnaku by boli malé a to predsa nechceme. Takže vylamujeme ale nevyhadzujeme. Ako sa dajú v kuchyni využiť cesnakové kvetné stonky? Čítajte ďalej.





O cesnakových kvetných stonkov som už písala TU

Teraz sa sústredíme nato ako využiť cesnakové kvetné stonky keď ich vylámeme a prinesieme zo záhrady do kuchyne.

V prvom rade stonky umyjeme a preberieme. 
- koncové hlavičky na ktorých je kvetný puk odlomíme alebo odstrihneme. 
- stonky vytriedime tak, že mladé stonky dáme zvlášť a staršie, tvrdé dáme zvlášť
Keď máme stonky prebraté a vytriedené môžeme začať so spracovaním.

Kvetné puky naložené v olivovom oleji


Na ochutený cesnakový olej použijeme len kvetné puky. Umyté puky zalejeme vriacou vodou, len na krátku chvíľu a ihneď ich ponoríme do studenej vody aby sme ich prudko ochladili. Puky si zachovajú peknú zelenú farbu.
Kvetné puky vložíme do vhodnej sklenej fľaše a zalejeme kvalitným olivovým olejom. Ja som do jednej fľaštičky vložila aj čili papričku. Uzavreté fľašky odložíme do chladu, nemusia byť v chladničky, dôležité je aby neboli na slnku. 
Za pár dní, lepšie za týždeň môžeme olej použiť na ochutenie šalátov, mäsa, na pizzu...


Pesto z cesnakových kvetných stoniek


Na pesto budeme potrebovať:

mladé cesnakové stonky bez pukov
olivový olej
bazalku, petržlenovú vňať
orechy vlašské, píniové a pod.
parmezán
citrónovú šťavu
soľ 

Na prípravu pesta je dobré použiť elektrický sekáčik, ale dá sa použiť aj ponorný mixér.
Do mixéra vložíme nakrájané mladé stonky, pridáme bylinky a trochu olivového oleja. Do rozmixovaného základu pridáme orechy, syr, ochutíme citrónovou šťavou, soľou a rozmixujeme.
Pesto musíme ochutnávať a chute doladiť podľa seba. Môžeme ho mixovať dlho a mať ho úplne kašovité, alebo mixujeme krátko aby sme v ňom cítili kúsky orechov a syra. Je len na vás ako si pesto pripravíte a ochutíte.


Hotové pesto je výborné na maslový chlieb, na hrianku a hlavne na cestoviny.
Takto pripravené pesto sa môže pár dní skladovať v chladničke. Je dobré ho v pohári zaliať tenkou vrstvou oleja. 

Ak si ale chcete urobiť pesto do zásoby odložte si iba základ, čiže rozmixované cesnakové stonky, bylinky a olej, prípadne soľ. Takto pripravený základ dajte do čistého pohára, zalejte tenkou vrstvou oleja a uložte do chladničky. Vydrží dlhší čas ako už hotové pesto.


Pesto na cestiny.
Uvarené cestoviny, nepreplachujeme ani necedíme. Pomocou sitka ich preložíme do misy a ihneď zmiešame s pestom. Ak treba riedime vodou z cestovín. Už takto pripravené cestoviny, posypané syrom sú výborné, ale samozrejme môžete pridať hocičo podľa toho, čo vám chutí. U mňa sú to jednoznačne paradajky.


Cesnakové kvetné stonky - zamrazené

Keď sme použili kvetné puky aj mladé šťavnaté stonky a zostali nám len tie hrubé a tvrdé môžeme ich zamraziť. Samozrejme zamraziť môžeme úplne celé stonky aj s pukmi. 
Stonky umyjeme, zalejeme vriacou vodou a ihneď prudko ochladíme pod studenou vodou. Necháme odkvapkať, prípadne osošíme papierovou utierkou a vlažíme do vhodnej nádoby alebo plastového vrecka. Dáme zamraziť.
Mrazené stonky môžeme dať do polievky, môžeme ich dať piecť spolu s mäsom, môžeme ich použiť všade tak, kde používame cesnak.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára