12 septembra 2018

Kuracie stehná vysmážané v zemiakovom obale



Na prvý pohľad možno zložité ale v konečnom dôsledku veľmi efektné jedlo. Je to vlastne "jedlo z jedného hrnca" pretože naraz pripravíte mäso aj prílohu. Stačí už len doplniť dobrým dresingom a zeleninovým šalátom. 












Čo budeme potrebovať:
ľubovoľný počet kuracích stehienok
soľ, korenie

na zemiakovú kašu:
500g varených zemiakov
1 vajíčko
100-150g strúhaného tvrdého syra
petržlenovú vňaťku

na obaľovanie:
hladkú múku
vajíčko
strúhanku


Ako prvé si pripravíme stehienka. 
Stehienka aj s kožou dáme variť do vriacej osolenej vody, môžete pridať bujón alebo korenie podľa vlastnej chuti. Varíme asi 20 minút podľa veľkosti. 
Ja som varila slepačiu polievku, tak som stehienka uvarila priamo v nej. Varila som trochu dlhšie, pretože polievka sa varí pomaly, ale nechala som ich variť asi 30 minút. 
Mierne vychladnuté stehienka stiahneme z kože a odložíme bokom nech celkom vychladnú.

Zemiaková kaša.
Uvarené zemiaky roztlačíme vidličkou alebo pučidlom, nie mixérom. Pridáme vajíčko, nastrúhaný tvrdý syr a nasekanú petrželku. Solíme opatrne, zemiaky sa varia v slanej vode a syr je tiež slaný. Kašu necháme vychladnúť. Keď s ňou začneme pracovať musí byť minimálne vlažná.


Predpríprava.
Na dosku si roztiahneme potravinársku fóliu. Do stredu dáme 2-3 lyžice kaše a roztiahneme ju vo vrstve asi 1cm. Do stredu položíme stehienko a pomocou fólie ho zabalíme do kaše tak, aby nám vznikol hruškoidný tvar. Dalo by sa to aj bez fólie ale s fóliou je to čistá práca, nezabrblete seba ani pracovnú dosku.


Takto pripravené a vo fólii zabalené stehienka dajte na 1-2 hodinky do mrazničky. Zamrazujeme ich preto aby sa nám ľahšie obaľovali, pretože ináč by sa nám veľmi lepili na prsty.


Obaľovanie.
Mierne zamrazené stehienka odbalíme z fólie a obalíme v trojobale. 


Vysmážanie:
Ak máte friťák vysmažte stehienka v ňom, zachovajú si krásny tvar a na tanieri budú skutočne vyzerať ako hrušky. Ja ale friťák nemám a na oleji nerada vysmážam. Už roky všetko čo sa inak vysmáža robím v rúre na plechu.
Obalené stehná poukladám na plech, na pečiaci papier, pokvapkám olejom a dám do rozpálenej rúry na 240°C asi na 10 minút, potom zmiernim na 200°C, stehná pootáčam a dopečiem ešte asi 10-15 minút do zlata.


Upečené stehienka podávame s dresingom a so zeleninovým šalátom. 

Dresing - kyslá smotana alebo biely jogurt, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie. Pridať môžete aj nadrobno nakrájanú uhorku, mladú cibuľku, rajčiny - záleží len od vašej chuti a fantázie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára