22 augusta 2020

Slivkové gule

Slivkové gule sú sezónna záležitosť. 
Dajú sa pripraviť aj v zime, zo zaváraných alebo zmrazených sliviek. Pochutíme si, ale čerstvé sú predsa len najlepšie. 
Sú prázdniny. Dedko s vnukom natrhajú plný košík sliviek a ja, babka zaváram, varím lekvár, pečiem koláče, varím slivkové gule. A tak to má byť. Tak je to dobre. Žiadny vírus nám nezabráni v tom, aby sme si naplnili komoru aj brušká.




Čo budeme potrebovať:

800 g v šupke uvarených zemiakov
asi 250 g hrubej múky
1 vajce
štipku soli

slivky

mletý mak s cukrom

a maslo


Zemiaky si dáme variť vopred, najlepšie večer.
Ako prvé si dáme do veľkého hrnca variť vodu. Keď zovrie, pridáme lyžicu soli.

V šupe uvarené a vychladnuté zemiaky postrúhame, alebo pretlačíme, pridáme vajíčko, múku a soľ. Vypracujeme cesto. Ak je cesto moc lepivé pridáme ešte múku.


Cesto si rozdelíme na niekoľko častí, z každej ušúľame hrubší šúľok a ten nakrájame a asi 2 cm kúsky. Každý kúsok roztlačíme, do stredu vložíme odkôstkovanú slivku, cesto uzavrieme okolo slivky a vyformujeme do tvaru guľky.
Pracujeme rýchlo, ak zemiakové cesto dlho stojí zvlhne a pri varení sa zvykne rozpadať.

Slivkové gule vkladáme do vriacej, osolenej vody. Dáme pozor aby sa nám neprilepili o dno hrnca. Keď gule vyplávajú na povrch ešte chvíľu povaríme.


Gule vyberieme na sitko, necháme odkvapkať a ihneď preložíme do misy alebo pekáčika a pokvapkáme roztopeným maslom alebo olejom. 


Gule posypeme zvolenou posýpkou. Ja som dala mak zmiešaný s cukrom. Je len na vás či si každý posype sám na tanieri alebo všetko posypete naraz. U nás sa to všetko zjedlo naraz, tak som gule posypala na pekáčiku. Na tanieri si už len, kto chcel, polial maslom.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára