Špenát na záhrade mi išiel do kvetu tak som ho musela všetok vytrhať a spracovať. Vyšlo mi tak akurát na polievku a dusený špenát so zemiakmi a strateným vajíčkom.
A môj muž si pochvaľoval, že bude mať ako Pepek svaly zo železa :)
Čo budeme potrebovať:
1-2 zemiaky
cesnak
čerstvý špenát
soľ
mleté čierne korenie
kúsok masla
starší chlieb
sušený cesnak
olej
Keď si prinesiem domov špenát najskôr ho samozrejme umyjem a zároveň ho aj preberiem. Pekné listy dám do jednej misky, tie budú na dusenie a ostatné spolu s hrubými ale šťavnatými stonkami dám do druhej misky, tie pôjdu na polievku.
Stonky dávam do polievky preto, lebo tá sa bude mixovať.
Príprava polievky je rýchla, trvá len pokiaľ sa nám uvaria zemiaky.
Do osolenej vody dáme variť očistené zemiaky, nakrájané na drobno. Pridáme cesnak a varíme do mäkka. Vody dáme len toľko aby boli zemiaky zakryté.
Ja som miesto cesnaku dala vylámané kvetné stonky cesnaku. Ak nepoznáte využitie cesnakových stoniek čítajte TU
Keď sú zemiaky uvarené, pridáme špenát, prikryté varíme 2-3 minúty a rozmixujeme do hladka. Hotovú polievku dochutíme soľou, mletým čiernym korením a zjemníme kúskom masla.
Chlebové krutóny. Ja ich robím na plechu v rúre, ale dajú sa robiť aj na panvičke.
Na plech, na pečiaci papier rozložíme starší chlieb nakrájaný na kocky. Dobre pokvapkáme olejom, posypeme sušeným cesnakom, môžeme trochu posoliť. Sušíme v rúre na 100°C, priebežne kontrolujeme a pretriasame. Na konci zvýšime teplotu a zapečieme mierne do ružova.
Polievku podávame so strateným vajíčkom a cesnakovými krutónmi.
Milujem špenátovú polievku a s domácim špenátom extra :-) Môj v záhradke asi niečo zožralo :-)
OdpovedaťOdstrániťPekný víkend,
A.
ja som špenát moc nemusela, až keď som ho začala pestovať spoznala som aké je to úžasná zelenina :-) mne sa zas tohto roku nedaria uhorky, tiež ich čosi zožralo, len tri korene zostali...
Odstrániť