Vatovec obrovský nám rastie v sade a utešene sa mu darí. Každý rok máme väčšiu úrodu. Tohto roku to bolo neuveriteľných 14 kúskov. Vyskočili zo zeme pár dní po veľkých lejakoch. Zrejme im to pomohlo.
Máme veľkú radosť a ja aj starosť ako ich pripraviť. Samozrejme ako prvé som pripravila vysmážané rezne. Je to veľká delikatesa na ktorú sa každý rok veľmi tešíme.
Na rezne z
vatovca budeme potrebovať:
hríb vatovec obrovský
hladkú múku
vajíčka
strúhanku
soľ a drvenú rascu
Prekrojený
vatovec je na dotyk skutočne ako z vaty a preto sa aj ťažšie porcuje. Treba dobrý ostrý nôž.
Vatovec musíte nakrájať na hrubé plátky, kľudne aj 3cm. Ak by
ste nakrájali plátky tenké a budete vysmážať klasicky v oleji, môže sa vám
stať, že budete mať na tanieri vysmážanú strúhanku a hríb sa vám stratí.
Ak máte
veľký vatovec môžete nakrájať rezne veľké ako tanier, len tie sa veľmi ťažko
obaľujú, pretože sa lámu. Mne sa aj tak najviac páčia malé kúsky, také
jednohubky, len musia byť dostatočne hrubé.
Vatovec
má hrubšiu kožu ktorú treba zlúpnuť, čo môže byť občas problém. Ja si najskôr
nakrájam plátky a na doske kožu jednoducho ostrím nožom odkrojím. Mám tak
najmenej odpadu.
Plátky
osolím, posypem drvenou rascou, obalím v trojobale, ukladám na plech na pečiaci
papier, trochu pokropím olejom a dám piecť do vyhriatej rúry na 200°C asi na 20
minút. Takéto smaženie je oveľa rýchlejšie, hádam aj zdravšie, hríb nie je
napitý olejom a nesmrdí mi celá kuchyňa - takže samé pozitíva.
Vatovec
je veľmi voňavý hríb, preto ho netreba veľmi koreniť aby ste neprebili jeho
zvláštnu chuť.
U nás sa
tradične podáva s varenými zemiakmi, dresingom alebo tatarskou a samozrejme s čerstvou zeleninou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára