09 septembra 2018

Vatovec obrovský, r.2018

Presne do roka a do dňa, konkrétne 9.septembra sme pozbierali úrodu našich vatovcov.
Keď som písala minulý rok, že sme v našom sade  mali až šesť vatovcov, tak tohto roku ich bolo až neuveriteľných 14 kúskov. 
Hneď od bránky sa na nás usmieval tento krásavec a ostatné nás čakali na svojich obvyklých miestach, tak ako po iné roky a pribudli aj celkom nové miesta. Tento rok sa zadarilo.



Najprv sme si z mužom sadli a tešili sa z krásnej úrody. Potom sme začali rozmýšľať čo s toľkými hríbami urobíme. Vatovce nemajú dlhú životnosť, nie sú vhodné na sušenie a mraziť som ich neskúšala. Samozrejme sme rozdávali. Ušlo sa deťom, rodine, susedom aj kamarátom. Všetci mali veľkú radosť, pretože vatovec je vzácnosť a delikatesa. Kto ochutnal, ten vie.


Prvý deň sme obrali týchto šesť vatovcov. Ostatné, veľké asi ako päsť sme nechali ešte narásť. Tie pozbierame tak za dva dni. 

A teraz prišlo na rad rozmýšľanie ako ich spracovať. Vatovec som doteraz robila len ako rezne. Ale aj keď je vatovec pochúťka, jesť niekoľko dní po sebe vyprážaný vatovec sa nedá. 
Viem si predstaviť grilovaný vatovec, budem robiť polievku a snáď ešte na nejaký recept natrafím alebo niečo vymyslím. Postupne budem pridávať čo uvarím, pretože keď si vygúglite recepty z vatovca sú tam len samé vyprážané rezne. 

Ak ste zvedavý čo som z vatovca navarila kliknite si na Menovku - Vatovec obrovský - nájdete tam aj naše úlovky z minulých rokov :)


-------------------------------------------------------------------------------------
a tieto sme zbierali 15.9.2018 - 




tento bol náš najväčší tohtoročný úlovok, vážil 1,93 kg 
Agátka ho ledva objala taký bol veľký




-------------------------------------------------------------------------------------
a tento patrí k posledným ktoré sme pozbierali 18.9.2018 - 
v čase od 9.9. do 18.9. sme tak pozbierali v našom sade 16 vatovcov



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára