19 januára 2021

Husacia pečeň zaliata v tuku

 

Dostali sme husokačku. Asi mesiac bola v mrazáku a keď som ju rozmrazila ostala som v šoku pretože hus mala v sebe nielen droby - srdce, puchor, hraby ale aj krk a hlavne obrovskú kilovú pečeň. K pôvodnému nedeľnému menu - pečená hus, kapusta, knedľa - pribudla polievka z drobov a plnený krk.
A samozrejme pečeň ako špeciálna delikatesa. Tú som ale pripravovala až na druhý deň, keď už hus bola upečená aj zjedená a tuk zliaty. Pre mňa práve táto špecialitka je nad všetky husi a kačky, nech už sú pripravené akokoľvek dobre.





Čo budeme potrebovať:

husaciu pečeň
husací tuk

a na ozdobu:
vetvičku tymiánu
sušené borievky

Na prípravu tohto jedla je dôležitý tuk. Mal by byť zberaný, nie zlievaný. Aký je v tom rozdiel? Zberaný tuk sa zbiera zvrchu lyžicou tak aby sa zobral iba čistý tuk. Keď je hus upečená, vyberie sa z pekáča a tuk sa zleje do misky aj spolu s výpekom, to je zlievaný tuk. Tým sa potom polieva mäso na tanieri. Ak tento tuk necháte stuhnúť, výpek ostane na dne a tuk na povrchu stuhne. Je to veľká dobrota, natrieť len tak na chlieb ale na naše účely sa nehodí. Samozrejme použiť môžeme aj takýto tuk a to tak, že použijeme len čistý tuk a nie výpek. 


Pečeň zalejeme mliekom a odložíme cez  noc do chladničky. Pečeň bude jemnejšia a zbaví sa prípadnej krvi. Ráno ju vyberieme, osušíme, opatrne ju prekrojíme a odstránime žilky. Pečeň nakrájame na veľké kusy.
Tuk roztopíme. Do vriaceho tuku vložíme pečeň a hneď odstavíme. Prikryjeme a necháme vychladnúť, ale nie stuhnúť.
Pečeň vyberieme a uložíme do vhodnej sklenej alebo kameninovej nádoby. Pečeň ukladáme natesno, lyžicou mierne utlačíme a zalejeme tukom tak, aby bola pečeň zakrytá. Odložíme do chladničky. 



Pečeň môžeme ozdobiť vetvičkou tymiánu a sušenými brusnicami. 

Takto pripravená pečeň vydrží v chladničke asi týždeň, aj keď u nás sa zje oveľa skôr.

Studená sa dá krásne krájať na plátky a môžete z nej pripraviť napr. predjedlo alebo pohostenie pre vzácnu návštevu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára