Môj muž, raz za čas, kúpi slaninu a vytopí ju. Robíme to hlavne kvôli dobrej bravčovej masti. A odkedy vytápa slaninu v domácej pekárničke je to takmer bez roboty a nesmrdí nám celý byt.
A samozrejme máme oškvarky. Pagáčky som už nepiekla veľmi dávno a veru aj teraz som sa na ne chystala hádam aj dva týždne, ale ako môj muž povedal - oplatilo sa čakať.
5.5.2018
5.5.2018
Čo budeme potrebovať na cesto:
600g hladkej múky
1 kocku droždia
150ml mlieka
2 žĺtka
1 malú kyslú smotanu, asi 200 g
1 lyžicu bravčovej masti
lyžicu soli
mleté čierne korenie
náplň: 350g mletých oškvarkov
1 lyžica bravčovej masti
a ešte vajíčko na potretie
rascu na posypanie
droždie vymiešame v polovici mlieka a vylejeme do preosiatej múky, pridáme zvyšok mlieka v ktorom rozmiešame žĺtka, pridáme kyslú smotanu, bravčovú masť, soľ a mleté korenie
vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočinúť cca 30 minút
mleté oškvarky vymiešame s bravčovou masťou, oškvarky nesmú byť studené, musia mať izbovú teplotu ako cesto
Keď nám cesto podkyslo, rozvaľkáme ho na obdĺžnik asi 1cm hrubý.
Cesto potrieme pomletými oškvarkami a preložíme ho najskôr po dĺžke zhora do stredu a zdola do stredu a potom zľava doprava - spravíme si takého slimáčika.
Cesto prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať. Potom rozvaľkáme, znovu preložíme a necháme 30 minút odpočívať. Toto urobíme ešte raz, čiže spolu 3x.
Cesto naposledy rozvaľkáme asi na 1cm, vykrajujeme pagáčiky.
Potrieme vajíčkom, posypeme rascou a uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.
Áno, vyskúšala som, perfektné, odporúčam 👍👍👍
OdpovedaťOdstrániťteším sa, že chutilo :-)
Odstrániť