streda, 19. júna 2013

Celozrnné bagety

Veľa ľudí si myslí, že upiecť dobrý chlieb alebo pečivo je ťažké, zdĺhavé a náročné... je pravda, že upiecť dobrý chlieb je veda, ale nie je to ťažké ani náročné na čas... ja už vlastne chlieb ani nepečiem, radšej pečiem rôzne druhy pečiva a tak ako som kedysi piekla z bielej múky teraz rada skúšam všetky múky dostupné na našom trhu... najradšej pečiem takéto "bagety" sú väčšie ako tie z obchodu ale menšie ako chlieb, niečo medzi tým... 


Budeme potrebovať:
300g múka hladká  *  100g múka celozrnná špaldová 
150g múka celozrnná pšeničná  *  50g ovsené vločky
350ml voda vlažná  *  20g droždie čerstvé  *  1 lyžička soli

droždie rozpustím vo vode, pridám hladkú múku a vidličkou rozmiešam na hladkú kašičku


 potom pridám ostatné múky a ovsené vločky a vypracujem cesto.
Ja cesto robím priamo v miske-rýchlokyske čo prakticky môže byť hocijaká plastová, uzatvárateľná miska. Ideálne je zamiesiť cesto večer, uzavretú nádobu aj s cestom dám do chladničky alebo do chladnej komory, nie blízko vykurovacieho telesa. Cesto nechám kysnúť minimálne 2-3 hodiny alebo cez noc. Ak dám cesto na noc do chladničky, ráno musí minimálne 2 hodiny odpočívať aby sa oteplilo, ak ho mám v komore môžem s ním ihneď pracovať. 


Vykysnuté, odpočinuté cesto už nepremiesim ale ho rozdelím na dve časti, niekedy na štyri vtedy robím menšie a tenšie bagety. Plech si vysteliem papierom na pečenie a trochu ho poprášim múkou.  Každé cesto opatrne zoberiem do pomúčených rúk a ponaťahujem ho, poskrúcam ako keď sa žmýka uterák a dám na plech. 


 Nechám 30 minút nakysnúť, potriem osolenou vodou a dám piecť do vyhriatej rúry na 250°C asi 10-15 minút.  Po upečení vyložím bagety na mriežku a znova ich potriem vodou aby sa pekne leskli...

 Pečiem rôzne bagety, podľa toho akú mám doma múka - 
obr.1: bagety z bielej hladkej múky
obr. 2: bagety z celozrnnej múky, ražnej múky a semienok ľanu, sézamu a slnečnice

obr. 3: bagety z chlebovej celozrnnej múky a ovsených vločiek
obr. 4: bagety zo špaldovej a hladkej múky a posypané ovsenými vločkami
obr.5: bagety zo špaldovej a hladkej múky, pšeničných vločiek a ľanového semienka

17 komentárov:

  1. pozdravujem , len paec hore :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásny blog Evi - gratulujem a prajem veľa skvelých receptov :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táni, ďakujem... konečne som sa odhodlala :-)

      Odstrániť
  3. Bagety sú krásne... mňam, ako aj celý blog :-) Som tu prvýkrát ale určite nie posledný :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. raz som skúsila a uz sa robia každý týždeň :) sú skvelé a bez chémií

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evka, prezrat prosim zaciatocnikom, cim lepis semiacka na tie bagetky, ze tam tak krasne drzia. Mne to vsetko prsi dole...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vladislav, máš dve možnosti :-) buď dáš tak veľa semienok do cesta, že po upečení to vyzerá ako keby boli bagety nimi posypané - celkom posledný obrázok...
      alebo si dosku, alebo rovno papier na pečenie posyp semienkami, ovsenými vločkami a pod. a už vytvarovanú bagetu v nich vyváľaj a je to!!! určite budú držať aj keď nejaké vždy opadajú...
      prajem ti nech sa ti darí :)

      Odstrániť
  6. Dobrý deň

    náhodou z ražného alebo špaldového kvásku nepečiete?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. z ražného som jeden čas piekla, kvások vypestovala naša nevesta a od nej som ho dostala... bohužiaľ mi vydržal len asi mesiac a potom som niečo pokazila, neviem čo a bolo po kvásku... takže teraz momentálne kváskový nepečiem...

      Odstrániť
    2. ďakujem za odpoveď. tie celozrenne muky špaldová a pšeničná, to majp byť celozrnná hladká, stredná, .. alebo? alebo to je jedno?

      Odstrániť
    3. väčšinou používam špaldovú, pšeničnú, ražnú - celozrnú a hladkú a kupujem zväčša zn.Biomila... ale dobré skúsenosti mám aj s - Pšeničná múka hladká chlebová a Ražno pšeničná pre domáce pekárne a tiež Múka žitná tmavá chlebová - ja múky miešam tak ako je to v tomto recepte uvedené, chlieb, pečivo upečené len zo špaldovej alebo ražnej múky je ťažký, cesto sa lepí ako blato a ťažko sa s ním pracuje, potrebuje viac tekutín a celkovo chutí ináč... preto múky miešam, ale každému chutí iné tak treba experimentovať :-) tak nech sa darí

      Odstrániť
  7. Výborný recept :))....chcem sa poďakovať.Večer som spravila cesto a ráno upiekla čerstvé pečivo,ktoré ma výbornú chuť a vyzerá presne ako na obrázku.Ešte raz Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť