pondelok, 4. mája 2015

Dezert z fľaše

vrchol socialistického dekorovania jedla na tanieri boli dva kopčeky ryže na tanieri, ktoré sa robili pomocou žufanky (naberačky) a ak chcel kuchár aby to bolo úplne krásne, na každý kopček dal kúsok petrželky a ak mal kučeravú tak bol úplný frajer...
dnes sa dekoruje o dušu a existujú aj rôzne pomôcky... ja som toť nedávno objavila v jednom obchode krúžky z kovu na tvarovanie jedla priamo na tanieri, ryža, mäso ale aj dezerty... cena tohto výrobku mi zotrela úsmev z tváre a ja som začala rozmýšľať z čoho si takéto krúžky vyrobiť... už mám krúžok z konzervy  ktorú mi manžel upravil, tak aby som sa neporezala a používam ho na ryžu, zemiakové pyré a pod.
a na dezerty som si vymyslela krúžok z plastovej fľaše, jednoducho som zobrala veľkú plastovú fľašu a odrezala som spodok aj vrch a zostal mi len rovný asi 10cm vysoký valec...
stačí ho postaviť na tanier a začať plniť... 


no a takto som plnila valec:
na spodok som dala podrvené keksíky zmiešané s trochou džemu a masla a potom som už len pridávala  ďalšie vrstvy - vanilkový krém alebo puding, vanilkový krém s nastrúhanou čokoládou, banán, jahody - šupla som to do chladničky na dve hodinky, potom som špicatým nožíkom prešla po vnútornom obvode a odstránila valec... išlo to veľmi ľahko... vrch som ešte ozdobila a môžeme podávať :) 
veľkou výhodou je, že valec je priesvitný a tak pri plnení vidím čo a ako ukladám a ako to bude vo finále vyzerať... a na trhu je toľko rôznych plastových fliaš, že si kedykoľvek môžem vyrobiť  valec rôznej šírky a výšky...
vanilkový krém robím takto:
4dl mlieka
15dkg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 žĺtky
6dkg Zlatého klasu
10-15 dkg masla
rum podľa chuti
v polovici mlieka rozmiešam cukor a dám variť, v druhej polovici rozmiešam žĺtka a Zlatý klas a spolu uvarím krém, nechám ho mierne vychladnúť, premixujem a pridám maslo a zase premixujem, ak je to len pre dospelých pridám rum...
a ja rada pridávam nasekanú a nastrúhanú čokoládu potom je to taký straciatelový krém...

 

9 komentárov:

  1. Super nápad s tou pet flašou Evi :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táni, ďakujem... teším sa čo krásne urobíš, potom sa budem zas inšpirovať ja :)

      Odstrániť
  2. krásne a určite aj chutné, ďakujem za inšpiráciu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvely napad a krasne to vyzera :) urcite to vyskusam

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :-) aj mne sa to pozdáva :-)))

      Odstrániť
  4. Mozem sa opytat ake keksiky? Radsej by som nieco take co sa tak lahko nerozmoci

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja sa priznám, že na takéto účely používam čo mám doma... môj muž je keksíkový a má jednu plechovicu kde si tie keksíky škrečkuje :) tak ja mu vždy odtiaľ niečo uchmatnem... výborné sú plnené perníky, tie stačí vidličkou roztlačiť ani maslo nereba, tu som použila maslové sušienky a trochu piškót, jahodový džem a maslo... treba pridávať po lyžičkách až pokiaľ hustota nie je tak akurát, ak to preženiem pridám piškótové omrvinky... skrátka to robím od oka...

      Odstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť