vrchol socialistického dekorovania jedla na tanieri boli dva kopčeky ryže na tanieri, ktoré sa robili pomocou žufanky (naberačky) a ak chcel kuchár aby to bolo úplne krásne, na každý kopček dal kúsok petrželky a ak mal kučeravú tak bol úplný frajer...
dnes sa dekoruje o dušu a existujú aj rôzne pomôcky... ja som toť nedávno objavila v jednom obchode krúžky z kovu na tvarovanie jedla priamo na tanieri, ryža, mäso ale aj dezerty... cena tohto výrobku mi zotrela úsmev z tváre a ja som začala rozmýšľať z čoho si takéto krúžky vyrobiť... už mám krúžok z konzervy ktorú mi manžel upravil, tak aby som sa neporezala a používam ho na ryžu, zemiakové pyré a pod.
a na dezerty som si vymyslela krúžok z plastovej fľaše, jednoducho som zobrala veľkú plastovú fľašu a odrezala som spodok aj vrch a zostal mi len rovný asi 10cm vysoký valec...
stačí ho postaviť na tanier a začať plniť...
no a takto som plnila valec:
na spodok som dala podrvené keksíky zmiešané s trochou džemu a masla a potom som už len pridávala ďalšie vrstvy - vanilkový krém alebo puding, vanilkový krém s nastrúhanou čokoládou, banán, jahody - šupla som to do chladničky na dve hodinky, potom som špicatým nožíkom prešla po vnútornom obvode a odstránila valec... išlo to veľmi ľahko... vrch som ešte ozdobila a môžeme podávať :)
veľkou výhodou je, že valec je priesvitný a tak pri plnení vidím čo a ako ukladám a ako to bude vo finále vyzerať... a na trhu je toľko rôznych plastových fliaš, že si kedykoľvek môžem vyrobiť valec rôznej šírky a výšky...
vanilkový krém robím takto:
4dl mlieka
15dkg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 žĺtky
6dkg Zlatého klasu
10-15 dkg masla
rum podľa chuti
v polovici mlieka rozmiešam cukor a dám variť, v druhej polovici rozmiešam žĺtka a Zlatý klas a spolu uvarím krém, nechám ho mierne vychladnúť, premixujem a pridám maslo a zase premixujem, ak je to len pre dospelých pridám rum...
a ja rada pridávam nasekanú a nastrúhanú čokoládu potom je to taký straciatelový krém...
Super nápad s tou pet flašou Evi :-)
OdpovedaťOdstrániťTáni, ďakujem... teším sa čo krásne urobíš, potom sa budem zas inšpirovať ja :)
Odstrániťkrásne a určite aj chutné, ďakujem za inšpiráciu :)
OdpovedaťOdstrániťďakujem, nech sa darí :)
OdstrániťSkvely napad a krasne to vyzera :) urcite to vyskusam
OdpovedaťOdstrániťďakujem :-) aj mne sa to pozdáva :-)))
OdstrániťMozem sa opytat ake keksiky? Radsej by som nieco take co sa tak lahko nerozmoci
OdpovedaťOdstrániťja sa priznám, že na takéto účely používam čo mám doma... môj muž je keksíkový a má jednu plechovicu kde si tie keksíky škrečkuje :) tak ja mu vždy odtiaľ niečo uchmatnem... výborné sú plnené perníky, tie stačí vidličkou roztlačiť ani maslo nereba, tu som použila maslové sušienky a trochu piškót, jahodový džem a maslo... treba pridávať po lyžičkách až pokiaľ hustota nie je tak akurát, ak to preženiem pridám piškótové omrvinky... skrátka to robím od oka...
OdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániť