Panenka je všeobecne považovaná za veľmi kvalitné mäso. Je obľúbená u kuchárov pre jej rýchlu a nenáročnú prípravu. Používa sa predovšetkým na minútky a výborná je s ovocnými omáčkami.
Ja som tentokrát zvolila ten jednoduchší spôsob - minútka s hranolkami a zeleninovým šalátom.
Čo budeme potrebovať:
panenka z diviaka
slanina obyčajná
soľ
čerstvo namleté alebo nadrvené čierne korenie
sušený cesnak
drvená rasca
tymián
kúsok masla
Príprava panenky (nielen z diviaka) je jednoduchá a hlavne rýchla. Samozrejme pokaziť sa dá všetko. Treba dodoržať určité pravidlá. Predovšetkým to neprehnať s dĺžkou tepelnej úpravy. Nie je nič horšie ako vysušená panenka.
Panenka má mať pred tepelnou úpravou izbovú teplotu, preto ju vyberieme z chladničky aspoň 1-2 hodiny vopred. Panenku odblaníme a kuchynskými útierkami vysušíme. Ja mäso opekám úplne suché. Nesolím, nekorením, nepotieram olejom, nemarinujem.
Na troche masti opečieme úplne obyčajnú slaninu nakrájanú na kocky. Chvíľu ju popražíme aby sa z nej vyškvarila masť. Na rozpálenú masť položíme panenku a opečieme ju zo všetkých strán. Opekáme asi 5- 10 minút podľa toho ako chceme mať mäso prepečené.
Na dosku si rozložíme alobal nasypeme hrubú soľ, nahrubo namleté korenie, sušený cesnak, drvenú rascu, tymián. Na túto zmes položíme opečenú panenku a v koreninách ju vyváľame. Navrch dáme kúsok masla. Alobal uzavrieme a dáme ešte na 10 minút do rúry. Potom vyberieme a necháme 10 minút odpočívať.
Pred podávaním mäso vyberieme z alobalu a nakrájame na hrubšie plátky. Podávame so zeleninovým šalátom, hranolkami alebo zemiakovou kašou, varenými zemiakmi a pod.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára