06 júla 2025

Kohút na víne

Keď chováte sliepky musíte rátať s tým, že kvočky vám vysedia v jednej sezóne aj osem kohútikov. Nie je to žiadna tragédia. Keď podrastú idú do oddelenej ohrady lebo sú to veľký bitkári. Keď narastú do tej správnej veľkosti pôjdu do mrazáku, pekne spolu. Až na jedného. Prišiel k úrazu a tak musel ísť pod nôž. A ja som sa rozhodla, že nepôjde do mrazáku ale na pekáč. Pripravila som ho na víne. Samozrejme červenom. 
Originálny francúzsky recept na Coq au vin sa pripravuje z cca 3 kilového kohúta, čiže staršieho. Ten náš mal ledva 1,50 kg. V originály sa toto jedlo podáva s chlebom, čo dáva zmysel pretože je to starý, ľudový recept a voľakedy sa s prílohami nezaťažovali. Z 3 kg kohúta navarili plný hrniec jedla a tá šťava s chlebom je fakt výborná. Nabudúce keď naše kohútiky podrastú uvarím toto jedlo znovu a upečiem aj domáce bagety.


 

Čo budeme potrebovať:

kohúta, ale použiť môžete aj sliepku alebo kurča

na marinádu:
mrkvu
stopkatý zeler
bobkový list
červené víno
soľ
mleté čierne korenie

ďalej budeme potrebovať:
prerastenú slaninku
cesnak
šalotku alebo mladú cibuľku
šampiňóny čerstvé
1 lyžicu paradajkového pretlaku
1 lyžičku cukru
pečeň z kohúta
tymián


Kohúta si rozporcujeme. Na prípravu budeme potrebovať stehná, krídla a prsia, všetko aj s kožou. Ostatné použijeme na vývar.
Kohúta musíme najlepšie cez noc naložiť do marinády.
Mrkvu a zeler nakrájame na menšie kocky, uložíme do vhodnej nádovy, pridáme naporcovaného kohúta, trochu osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list. Zalejeme červeným vínom tak, aby bolo mäso ponorené. Zakryjeme a odložíme do chladničky minimálne na noc.
Tá koža sa vám tam možno nebude páčiť, ale určite ju tam nechajte. Pri dusení koža spraví chuť a keď ju nebudete chcieť jesť, ako napríklad ja, tak ju jednoducho pri servírovaní stiahnete a vyhodíte.

Na druhý deň mäso vyberieme z marinády, nálev precedíme a odložíme. Zvlášť nálev a zvlášť marinovanú zeleninu.
Slaninku nakrájame na drobno a vytopíme, pridáme mäso a orestujeme ho zo všetkých strán. Vyberieme ho a do výpeku pridáme scedenú zeleninu. Restujeme. Pridáme šalotku alebo jarnú cibuľku, cesnak a restujeme. Potom podlejeme scedenou marinádou, pridáme pretlak a cukor a prevaríme. Mäso vrátime do takto pripraveného základu, zakryjeme a dusíme v rúre na 160°C asi 1,50 až 2 hodiny, alebo tak dlho až bude mäso mäkké. Asi po hodine pridáme nakrájané šampiňóny.

Keď je mäso mäkké pridáme nakrájanú pečeň z kohúta, pridáme tymián a odokryté necháme ešte v rúre aby sa pečeň pripravila a omáčka jemne zredukovala. Omáčka je v podstate riedka ale tak to mám byť, preto sa vlastne toto jedlo podáva s chlebom. 


Ja som na prianie manžela uvarila cestoviny a z drobov čo mi zostali som uvarila vývar.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára